S novým jarem se v naší kuchyni objevuje stále více živé zeleně. V obchodech v tomto čase člověk skoro neodolá a z každého nákupu se vrací s malým květináčkem nebo alespoň sáčkem. V kuchyni sazeničky i semínka přibývají, interiér se začíná přímo zelenat a náš jídelníček se obohacuje a voní bylinkami. Je totiž jasné, že největší procento rostlin, které na kuchyňském parapetu nebo stole najdeme, je zeleň jedlá. A naopak – v kuchyni by se neměly vyskytovat rostliny jedovaté, kde by mohlo dojít k nějaké záměně, a také ne rostliny pronikavě vonící, které by svým výrazným odérem zastiňovaly nebo zkreslovaly vůni připravovaných pokrmů. Tudíž v kuchyni pěstujeme v první řadě bylinky. Některé podle návodu můžeme pěstovat uvnitř v květináči, jiným je lépe venku na parapetu nebo balkóně. Předpěstujeme je případně v teple a vzrostlé umístíme potom ven před okno. S pažitkou je to trochu problém, protože v malém květináči rychle zeslábne, stvoly jsou časem stále tenčí. Dopřejeme jí proto větší množství zeminy a zasadíme ji raději do velkého truhlíku. S úspěchem ale můžeme za okny nebo v truhlíku na terase pěstovat třeba kopr, který nemá zvláštní nároky na půdu. Není to od věci, zejména pokud jsme milovníci klasické koprové omáčky nebo různých pomazánek, takže spotřebujeme kopru celé náruče. Vysoké keříky tvoří na terase elegantní zástěnu a dáme-li před něj truhlík s nižšími barevnými letničkami, tvoří zajímavé a k tomu „jedlé“ pozadí. Meduňka, bazalka, oregano a další bylinky nejsou extrémně náročné na množství zeminy, pěstovat je proto můžeme třeba rovnou v malých květináčcích, ve kterých jsme si je domů přinesli předpěstované z obchodu. Vypěstovat si je ale můžeme bez problémů také rovnou ze semínek. Vysejeme je do truhlíků, přesadit pak můžeme vzrostlé rostlinky kamkoliv podle potřeby. Když se nemůžeme pro žádnou bylinku rozhodnout (všechny používáme tak nějak rovnoměrně) anebo máme za oknem místo právě tak maximálně na jeden truhlík, sáhněme v obchodě po praktické setbě, kdy je v jednom balení už namíchaná směska bylinek, v níž najdeme všechno možné od petrželky, meduňky a bazalky přes dobromysl až po majoránku a kopr. -ag-