Indické stolování

Indické stolování

K tradičnímu stolování patří menší množství většího spektra pokrmů. Dříve bývalo obvyklé podávat kolem 13 - 15 pokrmů najednou. Dnes díky pronikání západní uspěchané civilizace do Indie se tento počet výrazně snížil, ale stále se menu skládá přibližně z 5 - 6 jídel. Vladimír Miltner vzpomíná na oběd v tradiční...

K tradičnímu stolování patří menší množství většího spektra pokrmů. Dříve bývalo obvyklé podávat kolem 13 - 15 pokrmů najednou. Dnes díky pronikání západní uspěchané civilizace do Indie se tento počet výrazně snížil, ale stále se menu skládá přibližně z 5 - 6 jídel. Vladimír Miltner vzpomíná na oběd v tradiční restauraci na indickém venkově: „Podlaha, tj. udusaná zem, byla čistě umetena a do zelenohněda vytřena čerstvým kravským trusem. Osm lavic a čtyři stoly skvěle oblýskané tisícerými dotyky polonahých zákazníků stály pevně zaraženy do země. Z temné zadní místnosti vyšel asi čtrnáctiletý hoch, číšník a kuchař v jedné osobě. Postavil se přede mne a čekal. Řekl jsem, že chci obědvat. Zeptal se, co chci obědvat. Co máte? Hotového nic, ale můžu připravit všechno, co budeš chtít. Tak mi udělej taštičky se skopovým, rýži a smažený květák. Rýže není. Tak placky. A zatím mi přines čaj. Srkám horký čaj, je to nejlepší nápoj v tom vedru. Hoch v pruhovaných trenýrkách mi přinesl velký podnos a na něm taštičky se skopovým, placky, misku s jogurtem, smažený květák, hromádku vařených fazolí, drcené buráky s česnekem a paprikou a čtvrtku malinkého citrónku.“

Poznáváme indickou kuchyni u nás doma
Jak se nejlépe seznámíme s indickou kuchyní? Můžeme navštívit některou z indických restaurací v naší republice. V letošním roce, kdy byla Indie v centru pozornosti i na pražském mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2005, jsme se mohli seznámit uprostřed indických výrobků i s indickou kuchyní, kterou zde vařil Praveen Sonakiya z Dillí - momentálně však žijící již několik let v České republice. Předváděl zde kuchyni střední Indie založenou především na rýži a hodně kořeněných jídlech. Upozornil nás, že rýže je v Indii k mání kolem 100 druhů a nejlepší z nich je rýže basmati. Jídelníček chudých Indů se skládá především z dálu - tj. z různých druhů luštěnin, jako je například sója mungo, z chlebových placek čapati, z brambor, rýže, čočky a špenátu. Polední menu ve středostavovské indické rodině začíná obvykle polévkou - těch je na jídelníčcích v restauracích běžně 50 - 60 druhů, pak následuje klasické jídlo s přílohou - omáčka s masem či zeleninou, případně s obojím. Jako příloha se podává rýže nebo brambory, případně krokety z brambor a chlebové placky. Pije se černý silný čaj s kořením dáta masala a mlékem, případně vychlazený jogurtový nápoj nebo ovocné šťávy typu našich citronád. Po hlavním chodu pak následuje zákusek. Velmi oblíbené jsou kuličky z těsta a ovoce v teplé sladké omáčce sypané kokosem a strouhanými oříšky.

Vyzkoušejte si doma
Zeleninová polévka
3 polévkové lžíce přepuštěného másla, 2 bobkové listy, 1 čajová lžička mletého koriandru, 1/4 čajové lžičky asafoetidy, 1 1/4 čajové lžičky kurkumy, 68 dkg nejrůznější zeleniny nakrájené na kostičky - kapusta, zelí, mrkev, celer, petržel - nať i kořen, špenátové listy, pórek, květák, brokolice atd., 1,5 l vody, 3 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky mletého (nejlépe bílého) pepře, 50 dl mléka, 2 polévkové lžíce másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky.

V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo. V něm několik vteřin smažíme bobkové listy, koriandr, asafoetidu a kurkumu. Pak ihned přidáme nakrájenou zeleninu. Tu smažíme přibližně 4 - 5 minut do vytvoření hnědých skvrnek na jejím povrchu. Pak přidáme vodu, sůl a pepř. Přikryjeme a vaříme na mírném ohni, občas polévku zamícháme a čekáme, dokud zelenina nezměkne. Než se zelenina dovaří, rozehřejeme na středním plameni v malé pánvi máslo. Přidáme mouku a opatrně ji za stálého míchání 1 až 2 minuty pražíme do zhnědnutí. Na to přidáme horké mléko. Nepřetržitě směs asi 3 minuty mícháme, až vše zhoustne. Uvařenou kaši vmícháme do polévky a přivedeme vše společně k varu, poté odstavíme z ohně a můžeme podávat.

Sekaná na jogurtu
80 dkg jakéhokoli mletého masa, 2 cibule, 2 lilky, 4 rajčata, 2 lžíce oleje, 4 vejce, lžíce hladké mouky, kelímek jogurtu, sůl.

Mleté maso osolíme a vložíme do kastrolu na olej - nejlépe olej z hořčičných semínek, ale stejně dobře nám poslouží i olej slunečnicový, který je v indické kuchyni také oblíbený, a maso na něm usmažíme do zhnědnutí. Pak na maso vložíme vrstvu pokrájených lilků, nadrobno nasekané cibule a oloupaných nakrájených rajčat. Ve vyhřáté troubě pak vše pečeme na mírném ohni asi půlhodiny. Mezitím si pak rozšleháme vejce, mouku a jogurt. Touto směsí zalijeme maso se zeleninou a ještě asi čtvrthodiny dopékáme.

Čtyřbarevná rýže
2 šálky rýže, 2 vejce, l lžíce špenátového protlaku, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce koření kari, sůl.

Rýži udusíme v mírně osolené vodě a vmícháme do ní drobně nasekaná vejce uvařená natvrdo. Rozdělíme rýži na 4 části. Jednu necháme bílou, do druhé části vmícháme špenát, do třetí papriku a do čtvrté koření kari.

Smažené smetanové koule
9 dkg kokosové moučky, 5 dkg sušeného mléka, 5 cl husté smetany, 10 dkg hladké mouky, 3 čajové lžičky cukru, 1/2 lžičky mletých semen kardamomu, 1 dl mléka, 10 dkg cukru, 5 cl vody, přepuštěné máslo na smažení, špetka soli.

Sušené mléko vmícháme do smetany, ušleháme ji a dáme na pánev. Přidáme kokosovou moučku, cukr a kardamom a vytvoříme 20 malých koulí. Z mouky soli a mléka utvoříme těstíčko a koule v něm obalíme. Cukr rozpustíme ve vodě a 5 minut povaříme. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a koule v něm osmažíme do zlatohněda. Pak je vyjmeme, necháme okapat a namočíme je v cukrovém sirupu.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky.