Není kuchyně jako kuchyně a není květina jako květina. Rozdílné interiéry podtrhne a doplní vždycky jiný typ rostlin. Co je všem kuchyním společné, jsou ovšem bylinky a další jedlá zeleň, o čemž jsme psali minule. Další, co vedle bylinek s úspěchem můžeme na kuchyňském okně pěstovat, jsou dekorativní keříky s malými červenými a oranžovými chilli papričkami. Velmi dekorativní je také ozdobný lilek, který nepřetržitě kvete a od konce léta do konce zimy je obsypaný pestrobarevnými plody. Záleží ovšem vždycky na tom, na kterou světovou stranu je orientováno kuchyňské okno. Někdy jsou podmínky příhodné dokonce tak, že v kuchyni se daří třeba i citrusům. Ne ovšem vždycky všechno, co v kuchyni máme zeleného, musíme sníst. Rostliny v kuchyni fungují také jinak a velmi prakticky – odstraňují různé škodlivé látky z ovzduší a vylepšují klima. Živou zelení se dají výhodně také opticky oddělit jednotlivé kuchyňské zóny. V nových velkých obytných kuchyních se funkce rostlin stává poměrně důležitým prvkem. Své místo tu najdou rozměrnější květiny jako dracéna nebo fíkusy, které vyniknou na zemi ve velkých keramických mísách nebo košících, které opticky oddělí pracovní prostor od jídelního. Velká kuchyně má třeba jedno okno na východ, druhé menší na sever a často někde v jídelní části jsou dveře na terasu a dále na zahradu. To přináší ještě rozmanitější možnosti využití stále zelených i kvetoucích rostlin. A umístíme-li rostliny do mobilních kontejnerů, obytná kuchyně získá variabilitu a pokaždé novou atmosféru. Jinak obecně platí, že do kuchyně si vybíráme rostliny méně náročné, nejedovaté a vhodné spíše do polostínu. Vždy také musíme vzít v potaz celkový prostor, světovou stranu a velikost okna či oken, umělé osvětlení, ale také ruch a intenzitu provozu v kuchyni. Bereme v potaz také styl naší kuchyně - moderní techno kuchyni podtrhnou neobvyklé rostliny v avantgardních květináčích. Tradiční druhy květin zvolíme do konzervativnějších interiérů. A třeba kameninové džbánky s pelargóniemi jsou přesně to, co potřebuje rustikální kuchyně ve venkovském stylu. Jestli jsou rostliny stále zelené nebo kvetoucí, na tom pak už tolik nezáleží, vhodně se doplňují oba typy. Na jídelním kuchyňském stole se vždycky krásně vyjímají květiny řezané, které pozvednou náladu, vytvoří atmosféru a udělají každé stolování slavnostnějším. -ag-