Barový pult coby sympatický kus nábytku, který evokuje ležérnost a relaxaci, se už dlouhou dobu zdá se definitivně zabydlel v našich kuchyních. A musíme říci, že v kuchyních různých stylů a také různých rozměrů. V těch největších vyniká v otevřeném prostoru a dotváří jej, v malých kuchyních zase díky své úsporné šířce šetří cenné místo. Tady je to prvek více než módní spíše praktický, využívající každý centimetr. Barový pult může stát v prostoru – je přístupný z obou stran - anebo přiléhá ke stěně. První možnost je více otevřená nejen prostorově, ale také společensky – v baru se díváme barmanovi pod ruce a občas s ním prohodíme pár slov. A v podmínkách baru ve vlastní kuchyni je to podobné – na jedné straně se jídlo či pití připravuje, na straně druhé konzumuje, přitom se souběžně komunikuje. Barový pult tak lidi spojuje, vytváří atmosféru a dobrou náladu. Ale jak jde k sobě barový pult a malá kuchyně? Zdánlivě nesmyslné, ale nemusí tomu tak být vždycky. Barový pult či spíše pultík můžeme instalovat přímo pod okno, kdy může částečně suplovat parapet. Jedná se tedy o jakýsi rozšířený parapet, kdy - pokud je pod oknem topení – mohou být přímo v barové desce provrtány u stěny malé průduchy k průchodu tepla. Šířka barové desky musí být přizpůsobena šíři místnosti tak, aby se daly odsunout židle, na kterých se u baru bude sedět, a aby ještě zbyla minimální ulička mezi nimi a pracovní plochou na protilehlé stěně proti oknu. Barový pult tak může být velmi úzký. Potřebujeme na něj přinejhorším šíři, která se rovná průměru velkého talíře, plus přidáme ještě asi 10 centimetrů navíc. Barovému pultu umístěnému pod oknem bude chybět typická výška (leda bychom měli v kuchyňce vysoké okno), ale jeho výhodou je, že k němu nemusíme kupovat vysoké židle, hodí se sem třeba nízké trojnožky. Navíc se můžeme při stolování dívat z okna, nikoliv do kuchyně na pracovní plochu. -ag-