Vůbec ne nudné mleté maso

Vůbec ne nudné mleté maso

Mleté maso, námi dříve dosti opovrhované, dostalo jiný rozměr v okamžiku, kdy jsme se trochu vymanili z domácí kuchyně a nahlédli za humna do kuchyní jiných národů. Od nudné sekané, karbanátků ozvláštněných maximálně kapustou jsme se ocitli ve světě balkánských, španělských a jiných pochoutek, a dokonce takřka...

Mleté maso, námi dříve dosti opovrhované, dostalo jiný rozměr v okamžiku, kdy jsme se trochu vymanili z domácí kuchyně a nahlédli za humna do kuchyní jiných národů. Od nudné sekané, karbanátků ozvláštněných maximálně kapustou jsme se ocitli ve světě balkánských, španělských a jiných pochoutek, a dokonce takřka národních jídel, jako jsou švédské masové kuličky. Mleté maso je velkým přítelem grilu, a tak si během grilovací sezóny můžeme postupně vyzkoušet třeba desítky variací.

Servírování umocní dojem
Pokrmy z mletého masa by se neměly odbýt, pokud jde o servírování. Nejlépe k nim půjde bílý porcelán anebo rustikální keramika. V čem můžeme zapojit fantazii, je výběr tvarů talířů a misek. Jídla z mletého masa jsou mnohotvará – kuličky, šištičky, placky, karbanátky i velká sekaná pečeně. Na masové kuličky zalité omáčkou vezmeme širší hluboké talíře nebo malé misky. Šišky jako kebaby srovnáme doprostřed oválného plochého talíře, jeho okraje pak dekorujeme pestrobarevnou zeleninou. Sekaná bude vypadat slavnostně s velkou oblohou na alpakovém nebo nerez tácu.

Základem je kvalitní maso
Využíváme kvalitní kupované nebo doma mleté vepřové nebo hovězí, na jižní speciality ale také skopové. Ještě pamatujeme, že před lety se někdy využívalo maso dosti podřadné s velkým procentem tuku. Takže – tuk tam být musí, ale jen do určité míry.

A co přidáváme?
Mleté maso nemarinujeme, ale veškeré koření a další suroviny (jako vejce) do masa zapracujeme. Když má hmota tu správnou hustotu, vytvoříme tvary, které se potom grilují.

Mleté maso ve španělské, mexické, ale také například zmíněné švédské kuchyni se často kombinuje s rajčaty, rajčatovou omáčkou více či méně pikantní a vonící bylinkami. S tím česká kuchyně mleté maso nespojuje, zůstává - pokud jde o doprovodné chuti – u smažené nebo syrové cibulky, papriky, pepře a potom hořčice.

Chceme-li vyrobit jídlo v určitém národním stylu, přidržujeme se určitých zvyklostí a kombinací typických pro tu kterou kuchyni. U jídla v indickém stylu nesmíme opominout zázvor, jogurt a koriandr. Indonéský styl se vyznačuje přítomností burských oříšků, citrónové šťávy a kůry.

Pro balkánská jídla, která jsou pravým eldorádem pokrmů z mletých mas, je typický česnek, někdy paprika. Ta se používá i v jídlech po mexicku – mletá pálivá paprika se zahřeje, opatrně opraží a umíchá s vodou na pastu, do které se přidá další koření, to vše se vpraví do masa.

Když pochytíme všechny dovednosti, jak a co s mletým masem udělat, klidně se pak obloukem vrátíme k té domácí sekané a karbanátkům. Ovšem budeme je už umět udělat na mnoho způsobů a pokaždé zajímavě.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

dětiHubnutíobezita

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytu, Rekonstrukce bezbariérová koupelny, Návrh a realizace podkrovního bytu.