Připravujeme–li si často nějaký pokrm z kuchyně čínské, thajské nebo třeba japonské (ale i arabské), začne se nám nějak nedostávat toho správného nádobí na stůl. Registrujeme zejména zvýšenou potřebu malých talířků, misek a mističek na nejrůznější přílohy, přísady, omáčky. V tomto jsou zmínění gastronomie náročnější a prostřený stůl je potom opravdu pestrý, stejně tak jako výsledná chuť jídel. Začneme tedy improvizovat s různě sehnanými mističkami, kompotovými miskami, dezertními talířky, ale vzhledově to samozřejmě není ono a za čas nás to omrzí. Chtělo by to něco autentického..... Japonské grilované maso Marináda: 2 lžíce dobrého oleje, 2 rozetřené stroužky česneku, sůl, mletý pepř Maso: svíčková nebo játra nebo roštěnec Zázvorová omáčka: 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička mletého zázvoru Sladká omáčka: 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička kečupu Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky a nejméně 2 hodiny marinujeme. Potom okapané plátky grilujeme po obou stranách. Obdobně nakrájíme i játra a roštěnec (případně i kližku nebo libový bůček). Játra marinujeme alespoň půl dne a roštěnec a bůček nejlépe až dva dny. Grilované plátky získají na rozmanitosti, když je podáváme s různými omáčkami a dalšími přísadami. Kromě dvou uvedených omáček přidáme ještě křen, jemně nasekanou šalotku, třený česnek s majonézou a klidně i oblíbené hotové asijské omáčky v lahvičkách – sladkokyselé i pálivé. ....právě na pokrmu jako je tento můžeme uplatnit zajímavý způsob servírování, na hony vzdálený našemu systému „jedno jídlo – jeden talířů. Inspirovat nás to může k návštěvě obchodů a obchůdků, kde mají orientální nádobí a stolní doplňky – prostírání, lampičky na stůl – a hlavně nepřeberně kulatých i hranatých, plochých i hlubších mističek. Jsou v barvě terakota i barevné - co mistička, to jiná omáčka a jiná chuť. Koupit můžeme také obdélníkové „dvojmističky a trojmističky i vícemističky“, ty jsou nejen zajímavé na stole, ale i praktické – nebudeme umývat šest minimističek, ale jednu dlouhou s šesti přihrádkami.....Co nás možná okouzlí, budou ploché sněhobílé talíře - jsou čtvercové nebo obdélníkové. Stejně tak ploché kulaté nebo hranaté mísy z bambusu... -ag- Foto: Luis ČR