Máme za sebou opět víkendovou „grilovačku“ a s ní zase rozšířené obzory, pokud jde o nové recepty, neobvyklé marinády a kreativně pojaté kombinace bylinek a koření. A možná i máme nějaké nové nápady, jak si poradit se servírováním. Jestli si libujeme v přípravě rozličných špízů, podívejme se na to, jak je podávat. Po jejich dogrilování máme na výběr, zda je rozdáme každému strávníkovi na talířky, nebo je necháme na jedné míse, aby se každý obsloužil sám. V tom případě je úhledně seřadíme na obdélníkový tác těsně vedle sebe na listy ledového salátu. A obložíme je čekankou, rukolou, ozdobně naříznutými ředkvičkami a podobně. Efektně také vypadá, když na velký talíř špízy naskládáme soustředně - využít můžeme dvoupatrovou velkou kulatou mísu na ovoce ze silného skla. Nahoru naskládáme špízy, pod ně do spodního patra dáme okurčičky, papričky, nakládané cibulky a další přílohy. Jedlé nádobí na špízy Toto obvyklé „horizontální“ servírování (naskládání na tác či mísu) můžeme občas zatraktivnit, pokud je vertikálně zapíchneme. A kam? Třeba do velkého nebo menšího (podle počtu strávníků) bochníku chleba. Ještě lepší bude to, když jeho vršek skrojíme a pak do skrojeného místa šikmo zapíchneme špízy. Šťáva potom nebude stékat nevyužitě po kůrce bochníku dolů, ale hezky se vsákne do chlebové střídky – a o chleba tak bude určitě větší zájem. Do chleba se lehce zapíchnou i špízy dělané na špejlích. Špízy na kovových jehlách nabodáme do rozpůlené velké bulvy celeru nebo třeba půlky dýně. A jaké špízy? Pro vegetariány špízy zeleninové – cibulky, tvrdší rajčata, lilky, cukíny, papriky všech barev. Pro příležitostné vegetariány můžeme přidat kousky tvrdého nebo slaného sýra. Pro masožravce proložíme cibuli a další zeleninu uzenou slaninou a kousky masa. Tip jehněčí špízy: střídavě na jehlu napichujeme tenké naklepané a osolené kousky jehněčího, plátky slaniny, kousky červené a zelené papriky, tenké plátky opepřených jater a šalvějové lístky. Špízy osolíme, lehce opepříme a během grilování potíráme olejem a bílým vínem. -ag-