Nyní v období letního slunovratu máme samozřejmě v kuchyni přirozeného světla nejvíce. Je to příjemné, ale na druhou stranu i trochu znervózňující: takzvaně „všechno je vidět“, tedy i to, o co nestojíme – nedodělky, opotřebovanost nábytku, oprýskaná barva, dlouho nemalované stěny... Ale na druhou stranu i na práci je teď vidět nejlépe, a toho bychom na prahu prázdnin měli využít. Nejprve dopřát kuchyni pořádný úklid a vyházet nemilosrdně všechny zbytečnosti. Potom popřemýšlet o vymalování stěn, to mnohdy stačí a na další sezónu je vystaráno, kuchyně se prosvětlí, vyčistí a inovuje se její vizáž. Ale i na větší věci, jako je nová podlaha nebo rekonstrukce kuchyňské linky, je čas právě v tomto období. Nové barvy posoudíme nejlépe v létě. Při výběru odstínů barev na stěny, podlahu i nábytek však musíme myslet i na podmračený podzim a zimu s menší sluneční intenzitou. Novou dlažbu nebo barvu linky proto musíme důkladně prověřit i při osvětlení umělém. Mimochodem, vhodné osvětlení je vedle účelně využitého prostoru jedním z nejdůležitějších prvků dobře zařízené kuchyně. Při letní přestavbě nebo i plánování nové kuchyně se proto vždycky snažíme o co nejúčelnější kombinaci přirozeného a umělého světla. Zatímco ve světlé kuchyni se nám pracuje příjemně za přirozeného světla, které jistě povzbuzuje jak náladu, tak chuť k jídlu, v temném kuchyňském koutě je to poněkud depresivní a nezbývá, než dovést k dokonalosti osvětlení umělé. Osvětlení v moderní kuchyni můžeme rozdělit takto: - centrální osvětlení místnosti - osvětlení pracovních ploch - osvětlení jídelního stolu - vnitřní osvětlení spotřebičů – lednička, pečicí trouba, mikrovlnná trouba - náladové osvětlení - nasvícení konkrétních předmětů, například keramických objektů na zdi, poliček, prosklených skříněk, květin. Každé z těchto druhů osvětlení má svá specifika a na každé máme zvláštní požadavky. Příště se podíváme na to, jak kuchyni co nejlépe osvětlit. -ag-