Připravujeme uzení a grilování v zahradě...

Připravujeme uzení a grilování v zahradě...

Když už jsme si pečlivě vybrali ten správný zahradní krb (nejlépe pak s udírnou) nebo kombinaci kvalitního grilu s udírnou, náhle se před námi na prahu léta otevírají dříve netušené gastronomické možnosti. Místo obligátních buřtů a kotlet můžeme přejít na uzení, douzování a také grilování všeho možného. Máme na to už...

Když už jsme si pečlivě vybrali ten správný zahradní krb (nejlépe pak s udírnou) nebo kombinaci kvalitního grilu s udírnou, náhle se před námi na prahu léta otevírají dříve netušené gastronomické možnosti. Místo obligátních buřtů a kotlet můžeme přejít na uzení, douzování a také grilování všeho možného. Máme na to už nástroje a techniku: velký gril má obří rožeň na rožnění selete. Součástí zahradního krbu nebo speciálního grilu je také udírna. Jsme soběstační – konec jaksi „nedodělaných“ párků a buřtíků nicneříkající chuti – všechno si můžeme vyudit anebo doudit sami!

Dnes se u nás zdá, že už skoro nikdo o víkendech nedělá nic jiného, než to skoro
povinné „grilování“. Ale proč ne. Jako činnost je to fajn (i „nekuchaři“ přičichnou ke kuchyni, rozšíříme si obzory, naučíme se spousty jídel, vyměňujeme si recepty s přáteli). Jako záminka pro setkání s přáteli je to také dobré, jako relaxace skvělé, spojení s pobytem venku je také příjemné, děti většinou také nezlobí a baví se..., takže snad opravdu jediné, co nám neprospívá, je způsob přípravy pokrmů, v tomto případě většinou masa nebo uzenin. Nezdravé je časté požívání, a tedy množství takto spořádaného masa, a dále potom kvalita masa (příliš tučné).

Než se pustíme do velkého letního grilování, zopakujme si několik zásad. Grilování a uzení jsou jedním z nejméně zdravých způsobů přípravy teplých pokrmů – jsou právě na opačném konci žebříčku, na jehož zdravém konci vévodí zdravé dušení a vaření. Proto to právě s touto méně zdravou přípravou masa nepřeháníme co do množství, a přitom navíc dodržujeme hlavní zásady: zuhelnatělé kousky špekáčků (i když jsou nezbytným koloritem mnoha táboráků) budou tabu – a hlavně je nikdy nedáváme dětem. Také spálené kousky kotlet nebudeme jíst.

Rozhodně ale, pokud negrilujeme denně a obden,
také nejíme uzeniny – můžeme se u krbu nebo grilu trochu gastronomicky odvázat. Když už najedeme na uzeniny, tak vezmeme co nejkvalitnější a hostům nabídneme pestřejší výběr – spíše od každého něco a na ochutnání. To platí opět hlavně pro děti, kterým bychom uzeniny měli vůbec dávat jenom výjimečně. Když už, tak raději jako součást zábavy (táborák na zahradě, buřt na klacku) než jako salám na chlebu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů.