Voňavé ryby s bylinkami na grilu

Voňavé ryby s bylinkami na grilu

Někdy nás přepadne náhlá chuť na „něco grilovaného“ (přičemž je nám skoro jedno, co to bude) a ihned vyrážíme na zahradu připravit gril. V případě takové rychlé akce se nepouštějme do masa, které je mnohem lepší nějakou tu hodinku předem marinovat. Při rychlém grilování bychom se tak ošidili o delikátní chuť...

Někdy nás přepadne náhlá chuť na „něco grilovaného“ (přičemž je nám skoro jedno, co to bude) a ihned vyrážíme na zahradu připravit gril. V případě takové rychlé akce se nepouštějme do masa, které je mnohem lepší nějakou tu hodinku předem marinovat. Při rychlém grilování bychom se tak ošidili o delikátní chuť proleželých kotlet nebo řízečků. Výjimkou může být, pokud se právě nevracíme z obchodu s porcemi marinovaných plátků připravených rovnou ke grilování. Jinak při takovém rychlém grilování „bez přípravy“ raději přichystáme grilovací klobásky nebo třeba sýry, zeleninu a také některé ryby, které se marinovat nemusí.

Třeba losos, kterého budeme grilovat bez marinování v alobalu, potřený směsí z bylinek (petrželka, kerblík, bazalka), citronu, soli, pepře, bílého vína, česneku a oleje.

Tip na rybí grilovací směsku: na ryby se hodí grilovací směsi s přídavkem bylinek. Může to být kerblík, saturejka, petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka. Bylinky nasekáme co nejjemněji (nejlepší jsou ne sekané, ale utřené nožem na kaši), smícháme se solí, případně pepřem a dalším kořením. Mladou cibulku nesekáme, ale strouháme na jemném struhadle, přičemž využijeme i vzniklou šťávu. Česnek lisujeme nebo rovněž jemně strouháme.

Zkuste: spojení petrželky, čerstvého mletého kořene zázvoru, strouhané cibulky a lisovaného česneku, soli a olivového oleje. Nebo: tymián, saturejka, pepř, strouhaná cibule, sůl, olej.

Ve směsi můžeme nechat rybu 15 - 30 minut před grilováním, nebo ji pouze směsí natřít a hned grilovat.

Malý grilovací fígl, vhodný zejména na ryby: předem si připravíme sušené bylinky – tymián, rozmarýn, meduňku, bazalku. Na pár minut před koncem grilovaní ryby je vhodíme na žhavé uhlíky. Maso nasákne jejich vůní.

A ještě recept na efektní rybu na závěr:
Flambovaná ryba
Ryba (hejk, makrela, pstruh), svazek petrželky, svazek pažitky, svazek pórkové nati nebo nati z mladé cibulky, 4 lžíce koňaku nebo vodky.

Rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem smíchaným s lisovaným česnekem a ugrilujeme. Potom ji hustě posypeme jemně nasekanou pažitkou, petrželkou, cibulovou nebo pórkovou natí, nahřejeme mísu a položíme na ni rybu, polijeme zahřátou lihovinou a zapálíme. Zelenina se nespálí, zůstane křehká a její aroma prostoupí rybou a dodá jí specifickou chuť.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka a schodiště.