Přijďte v sobotu na grilovačku!

Přijďte v sobotu na grilovačku!

Případně na grilování či barbecue. Takové pozvání se dostává snad každému z nás po celé léto. Radost z pár let staré novinky, grilování na zahradě, už skoro přerostla u někoho v povinnost, u jiného přímo v životní (letní) styl a v módní nezbytnost (módní tandem squash - barbecue...), ale u někoho se grilování stalo...

Případně na grilování či barbecue. Takové pozvání se dostává snad každému z nás po celé léto. Radost z pár let staré novinky, grilování na zahradě, už skoro přerostla u někoho v povinnost, u jiného přímo v životní (letní) styl a v módní nezbytnost (módní tandem squash - barbecue...),
ale u někoho se grilování stalo upřímnou vášní a hobby. Zajímá se o stále dokonalejší grily, krby, recepty, pořád něco vylepšuje...

Tím, jak máme na trhu grily stále sofistikovanější, odborníci, ale také už i laici začínají rozlišovat různé druhy grilování, podle stupně teploty i místa úpravy.

Dobrá zpráva je, že grily a jejich kombinace jsou už tak mnohostranné a chytré, že nemusíme otrocky setrvávat po celou sezónu právě u toho nejnezdravějšího způsobu přípravy, jakou je (vedle uzení a smažení) právě grilování. Grily zvládnou i o něco zdravější nepřímé grilování i pravé barbecue, kdy se jídlo připravuje při nižších teplotách. Takové univerzální velké venkovní grily ovšem dokáží také péct, vařit, ohřívat i udit.

Podívejme se na malý přehled, jakýsi slovníček pojmů kolem přípravy masa a dalších pokrmů na grilech a v zahradních krbech. Dozvíme se, že není grilování jako grilování a výraz „barbecue“ má také specifičtější význam nežli „slavnost s opékáním“ nebo „opékání celého zvířete na rožni“.

Přímé grilování
Některé speciálnější grily mají několik komor: tzv. spalovací komoru, kde vládne vyšší teplota než ve vedlejší tzv. „grilovací komoře“. Přímé grilování potom znamená přípravu jídla ve spalovací komoře, a to při teplotě 160 - 260 °C, pouze na žhavém uhlí, bez jakékoliv přítomnosti ohně.

Nepřímé grilování
Znamená grilování tentokrát v grilovací komoře, při teplotě 160 - 260 °C. Výhoda: grilované potraviny se nespálí.

Barbecue
Výraz barbecue znamená v podstatě grilování při nízké teplotě. Způsob je stejný jako při nepřímém grilování, ale při mnohem nižší teplotě, která nepřesahuje během grilování hodnoty 90 - 160 °C. Grilované potraviny tak zůstanou velmi šťavnaté. Chuť grilovaných pokrmů tady můžeme variovat a ovlivnit také výběrem různých druhů dřeva.

Uzení
Stejný způsob postupu jako při nepřímém grilování s tím, že všechny vzduchové klapky grilu či krbu jsou zavřené. Teplota nepřesahuje 60 - 90 °C. Chuť uzených pochoutek můžeme částečně ovlivnit užíváním aromatického dřeva.

Pečení
Některé nové grily mají i prostor na pečení: na dobře rozpáleném dřevě při teplotě 180 - 240 °C můžete i péci, např. pizzu nebo chleba.

Jak si grilování ozdravit
Preferujeme pravé barbecue při nízkých teplotách nebo nepřímé grilování.

Vyhneme se důsledně jakýmkoliv přepáleným začernalým kouskům!

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace kuchyňské linky ve francouzském stylu, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka na míru.