Víno na letním stole

Víno na letním stole

Během léta nás možná více než kdy jindy při jídle doprovází víno. Lehké večeře ve stylu středomořské kuchyně plné ryb, zeleniny a sýrů si o doprovod dobrého vína přímo říkají. Tento zvyk u nás přetrvává ponejvíc po zahraniční dovolené, kdy jsme v jižních krajích ochutnávali třeba místní vína ke každému obědu i večeři....

Během léta nás možná více než kdy jindy při jídle doprovází víno. Lehké večeře ve stylu středomořské kuchyně plné ryb, zeleniny a sýrů si o doprovod dobrého vína přímo říkají. Tento zvyk u nás přetrvává ponejvíc po zahraniční dovolené, kdy jsme v jižních krajích ochutnávali třeba místní vína ke každému obědu i večeři. A také jsme si možná přivezli domů nějaké to dobré víno. Tyto originální lahve uchováme v chladu naležato a v klidu si promyslíme, co stylového si k vínu uvaříme. Můžeme se nechat inspirovat, protože dnes mnoho rafinovaných i jednoduchých klasických receptů je doplněno informací, které víno je k určitému pokrmu nejlepší. A na každé lahvi je zase naopak tip, které jídlo bude nejlépe doplňovat.

Od věci pak není víno nejen dobře vybrat a sladit s každým jídelním chodem, ale také jej adekvátně servírovat. Na stole by se tak měly objevit nejen původní lahve, ale také třeba skleněné džbánky a karafy, a odpovídající sklenky.

Praktické drobnosti kolem vína
K servírování a uchovávání vína budeme potřebovat dost náčiní a drobností. Otvíráky všeho druhu nám pomohou lahev pohodlně otevřít. Využijeme také například ořezávátka fólií na hrdle lahve, odkapávací kroužky zamezující kapání vína na ubrus při nalévání, nálevky, které mají stejnou funkci a navíc se s nimi dá přesně dávkovat. Někdy jsou funkce spojené, a tak si můžeme koupit zátku s nálevkou nebo kombinaci zátky, ořezávátka i odkapávátka v jednom.

Důležité jsou ale také rozmanité dobře těsnicí zátky s gumovými kroužky, které jsou už tak dokonalé, že víno udrží po nějakou tu dobu v nezměněné kvalitě i v otevřené lahvi. Ještě dokonalejší, než ji pevně uzavřít, je však v lahvi vytvořit vakuum. Novinkou na trhu je v tomto směru například spojení zátky s vakuovou pumpou, díky které si víno mnohem déle zachová svou chuť a vůni. Použití je jednoduché - po nasazení zátky se několikrát zapumpuje, až v lahvi vznikne vakuum. Pumpy se také dá využít k odstranění nežádoucích bublin z drahých červených vín.

Budeme si pamatovat: Jakmile se lahev otevře, ihned začíná na víno působit vzduch. Pokud víno najednou nevypijeme, co nejrychleji je opět pevně zazátkujeme a uložíme do chladničky. Bílá vína tady vydrží asi 2 dny, červená o něco déle: 3 až 4 dny.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

prezidentVáclav Havel

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.