I když je dnes právě chladněji, může během pár dnů vypuknout vedro – je tady jednou léto a s ním opět i některé opakující se problémy s potravinami, které léto každoročně doprovázejí. Problémy v létě nastávají se zkaženými potravinami, obecně řečeno. Důležité je pro nás dobře si osvojit hlavně tři po sobě jdoucí kroky: správně nakoupit, správně upravit a správně skladovat. Přitom to „správně nakoupit“ zahrnuje pozorně sledovat údaje na potravinách, a pokud možno v tomto ohledu nic neopomenout (i když se to snadněji řekne, než udělá, pokud nakupujeme ve velkém chvatu nebo nám odvádějí děti pozornost ke zmrzlině...). Ale rozhodně se to vyplatí. Domů bychom měli donést zboží bezvadné, čerstvé, s dostatečně dlouhou záruční lhůtou. Víme, že nevychlazený jogurt nekupujeme a vajíčka také ne, ale někdy bohužel až doma zjistíme, že se musíme rozhodnout. Například rozhodnout se, zda nad tím mávnout rukou a hodit „čerstvý zelný salát“ v celofánovém sáčku do odpadu. Nebo zda jej vzít a vypravit se zpátky do obchodu a vysvětlit jim, že ačkoliv není prošlý a ač jste jej pouhý půlden skladovali podle předpisů v ledničce, po otevření jste nevyndali čerstvý zelný salát, ale poněkud zapáchající nakyslé strouhané zelí. Také na různé ryby, většinou uzené, ve vakuovaných obalech musíme dát pozor. Obezřetní jsme samozřejmě i u masa a také sýrů. Hlavně u přírodních tvarohových sýrů, které jsou mimochodem zdravé a v létě vynikající s bylinkami, olivovým olejem a rajčaty, s česnekem, ale i třeba s medem. Dalším dvěma krokům (tedy „správně připravit“ a „správně skladovat“) se budeme věnovat někdy příště. Jde o to, že i čerstvé a prvotřídní nakoupené potraviny můžeme doslova promrhat, pokud zeleninu necháme důkladně zvadnout, než si ji upravíme, a že zbytky dobře uvařeného jídla musíme hlavně v létě správně skladovat. Tedy žádné zbytky vařených brambor nebo nudlí nechat jen tak v hrnci na sporáku, a to ani „jenom na chvíli“. -ag-