Zkus kuskus II

Zkus kuskus II

Kuskus nepatří k typickým surovinám běžně používaným v naší kuchyni, ale určitě stojí za to ho poznat a ochutnat. Když už nic jiného, tak alespoň už kvůli tomu mít povědomí, co to vlastně ten kuskus je a jak chutná. A kdo ví, třeba zachutná a bude pak zpestřovat náš jídelníček pravidelně. V minulém článku (Zkus...

Kuskus nepatří k typickým surovinám běžně používaným v naší kuchyni, ale určitě stojí za to ho poznat a ochutnat. Když už nic jiného, tak alespoň už kvůli tomu mít povědomí, co to vlastně ten kuskus je a jak chutná. A kdo ví, třeba zachutná a bude pak zpestřovat náš jídelníček pravidelně.

V minulém článku (Zkus kuskus!) jsme si přiblížili, co to vlastně kuskus je a poradili si s jeho základní přípravou, aby nám ale zachutnal, je třeba si ho také trochu ochutit, a tak pro inspiraci přinášíme několik receptů…

Jak jsme si již naznačili minule, lze kuskus připravit na mnoho způsobů a variant, začneme tedy od té základní - nejprve si ho připravíme jako přílohu.

Kuskus jako příloha
1 šálek kuskusu, bylinková sůl či polévkové koření dle chuti, 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje, 1,5 až 1,75 šálku vody.

Kuskus opražíme nasucho. Přidáme sůl či koření, olej a zalijeme vařící vodou. Necháme na mírném ohni povařit 10 - 15 minut.

Chceme-li si kuskus připravit jako hlavní jídlo, můžeme vyzkoušet marockou specialitu - kuskus s olivami. Na to budeme potřebovat: 1 šálek kuskusu, 1,5 - 1,75 šálku vody, olivy, mozarellu, salát, rajče, 2 polévkové lžíce olivového oleje, polévkové koření či bylinkovou sůl dle chuti.

Uvaříme kuskus dle základního receptu nebo ho pouze zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou „dojít“ přibližně 10 - 15 minut, případně použijeme k jeho vaření parní hrnec.
Odpeckované olivy nakrájíme nadrobno. Mozarellu nakrájíme asi na centimetrové kostičky, salát nadrobno natrháme a rajče nakrájíme na půlměsíčky, které ještě překrojíme. Vše vmícháme do ještě teplého kuskusu a okamžitě podáváme. Pokud jsme kuskus vařili v páře či ho zalili pouze vroucí vodou, pokrm ještě dochutíme bylinkovou solí.

Nebo si připravíme klasický tuniský kuskus, na který budeme potřebovat: 1 šálek kuskusu, 1/2 kg skopového nebo hovězího, případně kuřecího masa, 1 cibuli, sůl, 1 šálek nabobtnalé cizrny či drobných bílých fazolí, 1/4 kg karotky, půl střední kedlubny, hrst zelených fazolek, 4 - 5 rajčat, srdíčko zelné hlávky, petrželovou nať, ostrou papriku.

Maso nakrájené na kostky asi 2 x 3 cm dáme do vody spolu s cizrnou, a když luštěnina změkne, osolíme, přidáme zeleninu a koření. Na hrnec postavíme pařák s jemnými otvory a v něm rozložíme asi do 4cm vrstvy kuskus navlhčený vodou. Po chvíli přidáme další vrstvu kuskusu a ponecháme vařit asi 30 - 45 minut. Poté kuskus uvařený v páře přendáme do mísy, zalijeme částí procezeného vývaru a zakryjeme ubrouskem, aby z něj neunikala pára, a ponecháme „dojít“ 15 minut. Na talíře dáme kuskus, na něj porce masa a do kruhu kolem něj urovnáme zeleninu.

A pokud si potrpíme na sladké, pak si můžeme připravit třeba medový kuskus. Ten si připravíme z 1 šálku kuskusu, 2 polévkových lžic medu, 2 polévkových lžic rozinek prolitých vařící vodou, 2 polévkových lžic nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1 většího banánu, 1 polévkové lžíce čokoládových granulek na zdobení či nahrubo nastrouhané čokolády a špetky skořice.

Kuskus přelijeme vařící vodou nebo ho uvaříme v páře (viz předchozí recept). Potom do něj zamícháme med, rozinky, vlašské ořechy, na kolečka pokrájený banán a špetku skořice. Vše rozdělíme do misek či pohárů. Posypeme čokoládou a podáváme teplé či vychladíme a podáváme studené. Dle chuti můžeme ještě zdobit šlehačkou.

Dobrou chuť!

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: výroba kuchyňské linky na míru, Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.