Nástrahy letních víkendů i večírků

Nástrahy letních víkendů i večírků

Před obyčejným víkendem anebo před velkou sešlostí přátel, které jsme si pozvali na letní zahradu, jsme opravdu pečlivě nakoupili: naprosto čerstvé a nezávadné potraviny – pečivo a sýry, vejce, maso, uzeniny, ovoce a krásnou zeleninu. Jak to skladujeme? Různě. Někdo přímo strašně: ovoce a zeleninu v pevně zauzlovaných...

Před obyčejným víkendem anebo před velkou sešlostí přátel, které jsme si pozvali na letní zahradu, jsme opravdu pečlivě nakoupili: naprosto čerstvé a nezávadné potraviny – pečivo a sýry, vejce, maso, uzeniny, ovoce a krásnou zeleninu. Jak to skladujeme? Různě. Někdo přímo strašně: ovoce a zeleninu v pevně zauzlovaných mikrotenových sáčcích nahází do chladničky nebo do spíže (ale i do tepla kuchyňské skříňky)... a čeká. Čeká klidně i pár dní, až na to dostane chuť. Zatím ovoce a zelenina nerušeně hnije a plísně mají hody. Je to odstrašující příklad, ale děje se to.

Skladujeme vždycky za přístupu vzduchu to, co na vzduchu má zůstat, skladujeme při 0 - 4oC to, co tuto teplotu vyžaduje a tak dále. Dá se říci, že více respektujeme pokyn, který říká, jak uskladnit původní a hlavně neotevřený obal s potravinami. Po jeho otevření a s načatým balením už ale nejsme zdaleka tak obezřetní, i když nebezpečí je tu paradoxně vyšší. Hazardéři si pak klidně po pár dnech namažou chleba zbytkem paštiky z otevřené konzervy.

Něco jiného je zkrátka správně "hodit" do ledničky celý sýr nebo paštiku a něco jiného je schovávat potom zbytek. To je ovšem na obalech důsledně vyznačeno: „po otevření najednou spotřebujte“ nebo „poté urychleně spotřebujte“ nebo „po otevření uchovejte v ledničce a spotřebujte do dvou dnů“ a podobně. To bychom rozhodně měli respektovat. Není to tak složité, stačí si přečíst pokyn a poslechnout jej.

Další kapitolou je pak uchování doma připravených jídel. Nečekané nebezpečí číhá po velkých letních slavnostech, kdy jako by zapomínáme na své běžné a normální zásady – třeba někdo přes léto nekonzumuje majonézové saláty. Ale jakmile se pořádá nějaká velká oslava, takový chod je najednou jakoby povinný, i když je skrytý – salát není zrovna vlašský, ale třeba těstovinový nebo zeleninový. Ale hodně silně ochucený majonézou. Pokud salátu uděláme hodně (aby nebyl hlad) a taková mísa je pár hodin či celý den na stole k dispozici, navečer není kvalita nejlepší. Pokud nakonec každému hostu dáváme s sebou zbylé lahůdky - „výslužku“, rozhodně ne zbytky z obložených mis nebo salátů ze stolu, ale vždycky to, co je v zásobě v chladničce!

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC.