Letní parno je úmorné nejvíce pro toho, kdo musí nějakou část dne pobývat v kuchyni a vařit. Po pár hodinách pobytu v kuchyni už nás většinou přejde chuť na jakékoliv jídlo. Můžeme ale jako kuchaři využít mnoha fíglů do vedra. Kromě toho, že připravujeme mnohem více studených chodů, snažíme se jednoduše vařit co nejrychleji - klidně tedy děláme i teplá jídla, ale vytvoříme je rychle. Vybíráme to, co připravíme doslova za pár vteřin až minut. Příkladem může být jakákoliv „čína“, u jejíž přípravy sice strávíme nějaký čas pečlivým krájením ingrediencí, ale nakonec u plotny budeme jen pár chvil. V horku se také nemusíme zdržovat dvacetiminutovým vařením rýže, ale k masu se zeleninou, kterou uděláme na pánvi wok, můžeme přidat instantní nudle. Využijeme také nakládané žampiony nebo jiné houby, které jednoduše vyklopíme z plechovky, čerstvý nebo zmražený hrášek, bambusové výhonky a další ingredience, které nám ušetří čas v horku u plotny. Dalším jídlem, u jehož přípravy netrpíme vedrem, jsou minutky. Základem je maso dobře naložit do marinády, aby zkřehlo, a potom už je kotleta na grilu nebo pánvi hotová rychle. Jako příloha je ideální zelenina, a to nejlépe jako salát. Pro hladovější můžeme přidat čerstvé bílé pečivo. Na trhu jsou také „rychlé“ těstoviny. Mají výbornou chuť, ale nejsou ošizené - k uvaření jim stačí místo 10 minut pouhé minuty tři. Také omáčku na ně uděláme velmi rychle. Místo, abychom pomalu provařovali 20 minut rajskou omáčku s česnekem a bazalkou, zvolíme bleskovou přípravu „olio, alio, peperoncino“. Na zahřátý olivový olej vhodíme na pánev jemné česnekové plátky, necháme lehce osmahnout (nepřipálit!), přidáme kousíčky feferonky, které necháme také opatrně osmažit. Ztratí palčivost, ale obohatí chuť oleje s česnekem - výsledek je lehký, výrazný a výborný. Stačí smíchat s těstovinami a máme „teplou večeři“. -ag-