Kuskus – tentokrát v chladném létě (a v teplé kuchyni)

Kuskus – tentokrát v chladném létě (a v teplé kuchyni)

Začátkem srpna jsme konstatovali, že kuskus (těstovina z tvrdé pšenice ve tvaru miniaturních kuliček) je výborný do vedra jako součást studených rychlých jídel – zejména salátů. Kuskus můžeme využít také v kuchyni teplé, případně kombinované. Třeba jako studenou přílohu grilovaného masa, například marinovaného králíka...

Začátkem srpna jsme konstatovali, že kuskus (těstovina z tvrdé pšenice ve tvaru miniaturních kuliček) je výborný do vedra jako součást studených rychlých jídel – zejména salátů. Kuskus můžeme využít také v kuchyni teplé, případně kombinované. Třeba jako studenou přílohu grilovaného masa, například marinovaného králíka, kde marinádu využijeme i na ochucení kuskusu. Jeden takový recept dnes přinášíme k prověření a posouzení. Vyzkoušet jej můžeme třeba jako letní lehkou večeři – recept je počítán pro 6 osob.

Suroviny: jeden mladý králík rozdělený na šest porcí, 15 cl olivového oleje, 3 stroužky česneku, hvězdička badyánu, 4 malé zralé citrony, čerstvý nebo sušený koriandr (2 snítky), snítka čerstvé máty, 300 g kuskusu, pepř a sůl.

Základem úspěchu je dobře naložené králičí maso. V pekáči si připravíme marinádu: nalijeme do něj citronovou šťávu, přidáme olivový olej, stroužky česneku nakrájené na plátky, nadrobno rozsekanou snítku koriandru a badyán. Marinádu osolíme a opepříme a rozdělíme – malou část marinády odlijeme a uschováme na přelití kuskusu.

Většinu marinády necháme v pekáči a vložíme do ní porce králíka. Necháme je tam nejméně dvě hodiny, přičemž je několikrát otočíme a marinádou poléváme. Potom porce vyjmeme a necháme trochu okapat.

Asi po dvou hodinách, až se bude blížit konec marinování králíka, přivedeme k varu asi 4 dcl osolené vody. Pak do odstaveného hrnku s horkou vodou nasypeme kuskus a necháme 10 - 15 minut stát. Během této doby kuskus občas promícháme (případně přilijeme trochu vody) a po pěti minutách k němu přilijeme zbytek marinády, ze které předem vyjmeme kousky česneku. Kuskus dáme do hlubší mísy a přidáme rozsekanou druhou snítku koriandru (nebo dvě špetky sušeného) a také nasekané lístky máty. Podle chuti ještě přisolíme nebo přikápneme panenský olivový olej.

Okapané porce králíka grilujeme z obou stran, asi 8 - 10 minut z každé strany. Kuskus mezitím už vystydne, a tak vznikne zajímavá studená příloha k masu, která s ním bude dobře kontrastovat. Na talíř s porcí králíka a kuskusem ještě přidáme malou zeleninovou oblohu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka, Kuchyňská linka.