Na dovolené u moře jsme přišli na chuť rybám natolik, že jsme si rovnou přivezli i rybí příbory. I tak může vypadat suvenýr z prázdnin. Pokud jsme gurmáni a milovníci darů moře, možná si dokoupíme nože a vidličky na ústřice, vidličky a kleště na humry, lopatky na sardinky a tak dále. Jindy nás „obyčejné“ rožnění berana inspiruje tak moc, že si pořídíme dokonalou sadu grilovacího náčiní. Jak se tak potulujeme během dovolené, leckdy si přivezeme domů suvenýry opravdu praktické – může mezi ně patřit i třeba sada parádních příborů. Dnes kupujeme nádobí a tedy i příbory hlavně podle dvou hledisek – nejen jak se nám líbí, ale i podle toho, zda je můžeme hodit do myčky. Není dobré nechávat na příborech zaschnout zbytky jídla, i když myčka to jistě zvládne. Ale zaschlé zbytky na nerezové oceli totiž časem mohou vytvořit ošklivý povlak. Péče o příbory Nejlépe se udržují příbory z jediného materiálu, tvarově jednoduché, bez prohlubní a spojování dřeva a kovu. Péči potřebují příbory vyrobené ze dvou materiálů: oceli a tlakem tvarovaného dřeva, s celodřevěnou rukojetí, rukojetí keramickou či porcelánovou. Protože i odolné dřevo nasává vodu, nenecháváme tyto příbory ležet ve vodě; dřevěné rukojeti během doby sice pomalu, ale přece nabobtnají, popraskají a nakonec se uvolní od kovové části. Velmi staré příbory, ať stříbrné, alpakové, nebo pozlacené, myjeme pro jistotu ručně. U nově zakoupených sad si vštípíme, co o údržbě říká výrobce. Ten by měl uvádět, jaká je doporučená teplota mytí, optimální způsob sušení, mytí v myčce či pouze mytí ruční. Lákadla a realita Lákavé na pohled i ke koupi jsou různé speciální nástroje..., kleště na chřest, nože na sýry, vidličky a kleště na šneky, příbory na pečeni, vidličky na fondue. V praxi naší kuchyně to ale vypadá naprosto jinak – neustále nám docházejí obyčejné kávové lžičky, ty se někdy ztrácejí přímo před očima. A jsou také tím, co z jídelního náčiní dokupujeme nejčastěji. Tip: Nerez ocel může poškodit příbory i jiné nádobí ze stříbra. Proto oba druhy nemyjeme dohromady - pokud myjeme ručně, nejdříve umyjeme stříbro a necháme je oschnout mimo sušák, aby nepřicházelo do kontaktu s ocelovými příbory a kuchyňskými noži. -ag- Foto: kuchyňské příbory PICARD & WIELPÜTZ