Konec prázdnin a citrónový králík

Konec prázdnin a citrónový králík

Velmi nenápadně se blíží první školní den. Protože škola začne uprostřed týdne, sotva se děti podívají do školy, bude tu zase víkend. Ten bychom jim měli osladit a zpříjemnit třeba dobrým obědem. Klidně můžeme, pokud počasí dovolí, udělat party s lampiony, girlandami a balónky a hlavně spoustou zajímavého nádobí,...

Velmi nenápadně se blíží první školní den. Protože škola začne uprostřed týdne, sotva se děti podívají do školy, bude tu zase víkend. Ten bychom jim měli osladit a zpříjemnit třeba dobrým obědem.

Klidně můžeme, pokud počasí dovolí, udělat party s lampiony, girlandami a balónky a hlavně spoustou zajímavého nádobí, které udělá slavnostním i docela obyčejné jídlo. Připravíme pestrobarevné slámky, kterými se bude pít z barevných papírových kelímků, plastové talíře jasných barev a slunečníčky k zapíchnutí do zmrzlinových pohárů.

Zajímavý recept si můžeme naplánovat, případně vyzkoušet už teď. Když nám bude chutnat ve variantě z králíka, můžeme jej příště udělat z kuřete. V obou případech hotové porce přemístíme na velkou nahřátou mísu a obložíme malými žlutými citrónky a spoustou zelené petrželky. Některé citróny nakrájíme na plátky, které do půlky rozřízneme a překroutíme – vzniknou efektní „vrtulky“. Zelená a žlutá dekorace dodá tomuto jídlu velmi svěží vzhled.

Citrónový králík
Suroviny:
1 králík, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce piniových oříšků, 200 ml bílého vína, 1 citrón (chemicky neošetřený), šťáva ze 2 citrónů, 1 lžička sušeného oregana, 130 ml zeleninového nebo hovězího vývaru, 400 g brambor

Králíka naporcujeme na šest porcí, osolíme a opepříme. Sůl pečlivě vtíráme do kůže i zevnitř. Česnek protlačíme lisem a smícháme se 2 lžícemi oleje a s piniovými oříšky. Králíka zprudka opečeme na zbylých 2 lžících oleje (případně trochu více), potom přidáme piniové oříšky a česnek a krátce opékáme dál. Přilijeme víno a povaříme asi 5 minut. Z citrónu ostrouháme kůru, jednu půlku nakrájíme na plátky, druhou vymačkáme. Kůru smícháme s citrónovou šťávou a oreganem a přidáme k masu. Přilijeme vývar a dusíme asi 45 minut. Ke konci dušení přihodíme plátky citrónu.

Podobně to můžeme udělat i s rozporcovaným kuřetem, dusíme je kratší dobu, podle velikosti porcí.

Dospělí si k tomuto jídlu dají dobré bílé víno, dětem předložíme ne moc sladkou, nejlépe neperlivou limonádu – třeba obyčejnou citronádu z vody, citrónové šťávy a lesního medu. Citronádu ale dětem servírujeme se vší parádou: s brčkem, cukrovým okrajem sklenky a kolečkem mandarinky, zavěšeným přes okraj sklenky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

cyklistikavýlet

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Celková rekonstrukce bytu.