Vodní řasy v moderní kuchyni II.

Vodní řasy v moderní kuchyni II.

Vodní řasy si v české kuchyni připravil asi málokdo. Někdo kvůli tomu, že si s jejich přípravou nevěděl rady, pro jiného je úplně nepředstavitelné něco takového pozřít. Ale co když je to, pokud je to dobře připravené, chutné… Pojďme se tedy podívat, jaké druhy řas se u nás prodávají a jak je možné si je připravit....

Vodní řasy si v české kuchyni připravil asi málokdo. Někdo kvůli tomu, že si s jejich přípravou nevěděl rady, pro jiného je úplně nepředstavitelné něco takového pozřít. Ale co když je to, pokud je to dobře připravené, chutné…

Pojďme se tedy podívat, jaké druhy řas se u nás prodávají a jak je možné si je připravit.

Agar - agar
je želatinový produkt připravený z osmi druhů řas, především z červených chaluh, které žijí v teplých mořích. Prodává se vybělený ve formě drobných vloček či jakési lehké drtě nebo v širších tyčinkách. Užívá se místo živočišné želatiny do rosolů a na zdobení moučníků. Pokud jsme agar zakoupili ve formě drtě, použijeme 2 kávové lžičky agaru na 3 šálky vody nebo ovocné šťávy. Namočíme ho na 2 hodiny a pak vaříme až do rozpuštění. Obdobně pracujeme i s agarovou tyčinkou.

Vyzkoušejte: Ovocné želé z agaru Na toto želé potřebujeme: 3 lžíce agarových vloček (necháme nabobtnat asi v 4 dl vody). Posléze k směsi přimícháme ještě 1,5 dl ovocné šťávy dle vlastního uvážení (višňová, rybízová, pomerančová). Vše povaříme do zhoustnutí. Pak necháme vychladit. Poté zalijeme želatinou čerstvé pokrájené ovoce připravené v miskách a společně necháme v chladničce zatuhnout asi 2 hodiny. Před podáváním zdobíme ovocné želé šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Mořské řasy sušené, řezané - Mořská kapusta (Laminaria Japonica)
Tato potravina se k nám dováží z Číny. Zalévá se větším množstvím vody, protože po namočení výrazně zvětší svůj objem. Uvádí se 2 l na 25 g suchých řas. Po 10 minutách je pak mořská kapusta připravena k dalšímu použití.

Kombu
patří také do čeledi laminaria neboli česky mezi čepelatky. Jsou hnědé a vyskytují se hojně po celém světě. Kombu se v některých zemích používá jako krmivo pro zvířata ve formě moučky. Sušená řasa se pro kuchyňské použití namočí na 20 minut do vody a pak se ještě vaří po dobu 45 - 60 minut. Ke konci varu můžeme kombu ochutit sójovou omáčkou. Tyto řasy přidáváme především k obilí a k fazolím, protože usnadňují trávení.

Připravit si z nich můžeme například japonský polévkový vývar, na který potřebujeme: 12 dl vody, 15 g řezů z drobných rybek, 15 g chaluh kombu. Do vroucí vody vložíme předem namočené chaluhy, při varu mícháme asi 5 minut. Pak řasy vyjmeme a do vývaru vložíme řezy z rybek. Po pěti minutách varu, když se řezy z rybek usadí na dně, vše přecedíme a vývar je hotový.

Tento vývar je základem většiny japonských polévek, dušených mas a omáček. Japonci dnes už běžně používají v kuchyni instantní formu vývaru ve formě prášku, který se pouze zalévá vařící vodou.

Arame
je tenká červená řasa. Namáčí se na 10 minut a po desetiminutovém varu se arame používá do polévek, do salátů. Vhodná je kombinace s dušenou mrkví, ředkví, s cibulí a s pórkem. Řasy arame při vaření zvětší svůj objem až 5x. Můžeme je kořenit sójovou omáčkou, praženými sezamovými semínky či sezamovým olejem.

Wakame
jsou zelené chaluhy, které splňují funkci koření. Proto je suché rozdrtíme a opatrně s nimi kořeníme. Vaří se přibližně 5 - 10 minut a pak je můžeme (nerozdrcené) použít jako součást polévek, salátů a dušených jídel. Vhodné je též využít wakame při přípravě luštěnin.

Vyzkoušejte zapékané řasy wakame s bramborami, na které je potřeba 10 g wakame, 1 dl vody, 2 menší cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajského protlaku nebo kečupu, 1 lžíce sladkého ovocného sirupu nebo medu, 1/2 kávové lžičky skořice, špetka mletého nového koření, špetka mletého hřebíčku, špetka mletého zázvoru, 1/2 kostky masoxu nebo dle chuti polévkového koření, 10 středních brambor, 3 dl mléka, 1 lžíce másla a strouhanka na vysypání kastrolu či pekáče. Řasy nejprve rozlámeme na malé kousky, pak je namočíme na 10 minut do většího množství vody. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Řasy scedíme a nakrájíme nadrobno, přidáme je k cibuli, dále směs spojíme s vinným octem, rajským protlakem, sirupem a kořením. Přidáme masox a dle chuti dosolíme. Oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Máslem vymažeme kastrol či pekáček a vysypeme strouhankou. Do něj pak vložíme vrstvu brambor, tu pokryjeme připravenou směsí a znovu pokryjeme bramborami. Nakonec zalijeme mlékem, případně smetanou. Posypeme strouhankou a poklademe kousky másla. Vložíme do trouby vyhřáté na 225oC a pečeme asi 40 minut.

Nori
jsou velmi chutnou řasou, v Japonsku patří k nejoblíbenější chaluze. Prodává se zde hlavně ve formě tenkých sušených plátů, vhodných k výrobě suši. U nás můžeme nori koupit také v těchto plátech, ale i v pásech či jako kořenicí drť. Používá se hlavně do salátů, polévek nejen jako chutná náhrada polévkového koření, ale především jako vysoce hodnotná potravina, velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny A a B12 i polynenasycené tuky Omega 3.

Iziki
je tenká červená řasa. Používá se v teplé i studené kuchyni. Nejprve se musí přibližně 30 minut vařit, pak se může například marinovat ve vinném octu s česnekem a hořčicí.

Nezní to zas tak špatně, že. Stačí to jen zkusit!

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: designové úpravy bytu, rekonstrukce koupelny a WC, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů.