Houby a mraznička

Houby a mraznička

Houbařská sezóna je v plném proudu. A jak tak nosíme z lesa houby, měli bychom při té příležitosti udělat zase jednou trochu místa v mrazničce. Sáhnout v hluboké zimě po krabičce zmrazených hub bude příjemné – a houbová lahůdka připravená v zimě nám bude odměnou za práci v létě. Mrazení hub je v dnešní době vedle...

Houbařská sezóna je v plném proudu. A jak tak nosíme z lesa houby, měli bychom při té příležitosti udělat zase jednou trochu místa v mrazničce. Sáhnout v hluboké zimě po krabičce zmrazených hub bude příjemné – a houbová lahůdka
připravená v zimě nám bude odměnou za práci v létě.

Mrazení hub je v dnešní době vedle sušení jeden z nejoblíbenějších způsobů konzervace – dnes se houby suší a mrazí, ale málokdy už například zavařují. Mrazení je rychlý a ekonomický způsob uchovávání hub. Zmrazíme-li je správně, ponechají si výbornou chuť i nenapodobitelnou vůni. Jako všechny potraviny, také houby mrazíme jenom ty velmi kvalitní, čerstvé, nenapadené plísní.

Houby před mrazením očistíme, případně omočíme rychle ve vodě, ale zase rychle usušíme. Kloboučky očistíme nožíkem, ale neloupeme je. Zvlášť budeme mrazit větší a zvlášť drobné houby. A odděleně zmrazíme také kloboučky a nožičky. Ty vybereme pouze jemné a nedřevnaté, dužnaté, samozřejmě bez stop červivosti. Protože jsou méně kvalitní než kloboučky, použijeme je potom do polévek nebo omáček. Nožky dáme zmrazit jemně nakrájené do krabiček, kloboučky zase do igelitových sáčků – ale vyrovnat je můžeme na sebe také do kelímků. Vyhneme se mikrotenu, který nezabrání proniknutí vůně hub do prostoru mrazničky – místo něj použijeme igelitové sáčky, ale raději plastové kelímky a krabičky.

Houby můžeme před mrazením předvařit. Důležité je mít svařeno dostatek vody - na tři litry přidáme lžičku kyseliny citrónové (proti ztmavnutí), potom nahrubo nakrájené houby vložíme na 1,5 minuty do vařící vody v hlubokém nerezovém cedníku. Potom rychle zchladíme, necháme okapat a osušíme filtračním papírem – pak už jen dáme do krabiček a vložíme do mrazničky.

Nakrájené houby také můžeme předem podusit na másle nebo na cibulce, ale vždycky bez soli. Po pěti minutách rychle zchladíme a dáme do plastových dóz – ale jenom s minimem tuku, zbytek slijeme. Dózy dobře uzavřeme a zmrazíme. Před použitím houby rozmrazujeme pomalu v chladničce v původním obalu, ve kterém byly zmrazené. Rozmrzlé je pak můžeme používat stejně jako houby čerstvé.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,mraznička.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.