Na houbařském výletě nacházíme stále více nádherně voňavé lišky, které jsme dlouhá léta neviděli – protože si potrpí na čisté životní prostředí, do našich lesů se vrátily až s lepším ovzduším v poslední době. Kromě nezaměnitelné svěží vůně přinášejí i výrazné chuťové zážitky. Jak je připravit? Udělat z nich obligátní smaženici bez fantazie by bylo opravdu škoda. Zkusíme něco jiného. Lišky se zeleninou Litrová sklenice lišek, 100 g voňavé slaniny, 4 brambory, 2 mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 kořen petržele, 200 ml kysané smetany, 100 ml zeleninového nebo slepičího vývaru, pepř, sůl, hrst kopru. Očištěné houby opláchneme, případně velké kusy rozkrojíme. Slaninu drobně nakrájíme, stejně tak i cibuli – osmažíme na hlubší pánvi. Pak přidáme lišky, mrkev a petržel nakrájené na kolečka, brambory na kousky, prolisovaný česnek, polovinu kopru nasekaného na kousky. Vše zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Dusíme na malém ohni, dokud nebudou brambory, zelenina i houby měkké. Potom případně ještě dosolíme a posypeme druhou půlkou kopru, tentokrát nasekaného velmi na jemno. Těstoviny s liškami Z lišek si připravíme voňavou omáčku na těstoviny, recept je velmi jednoduchý – správné chuti se docílí spojením lišek, česneku, olivového oleje a petrželky. Těstoviny – nejlépe motýlky, vrtule nebo mušle uvaříme „al dente“, nerozvaříme! Do hlubší pánve nalijeme olivový olej a lehce na něm osmahneme 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky. Přidáme lišky pokrájené na drobné kostky a pomalu podusíme, případně přilijeme trochu vody. Před dokončením osolíme a přidáme velkou hrst jemně nasekané petrželky. Na pánev k houbám potom přidáme těstoviny a minutu necháme hřát, mícháme – až se prohřeje petrželka, je to hotovo. Toto jídlo doprovodíme lehkým bílým vínem. Křupavé hříbkové hlavičky Když v lese narazíme na „hejno“ maličkých tvrdých podborováků nebo dokonce pravých hříbků, osmažíme si do křupava jejich hlavičky. Nožky jsou ještě křehké, proto je nakrájíme a usušíme – později je můžeme přidat do nějaké omáčky nebo rizota. Očištěné hlavičky hub vhodíme do horkého oleje a osmažíme. Předtím je osolíme a lehce vnoříme do hladké mouky nebo mouky smíchané se škrobem - tak budou hodně křupavé. Pokud je obalíme jako řízek v trojobalu, budou zase trošku jiné. Třetí možnost je obalit hlavičky v těstíčku. Dobrou chuť! -ag-