V lese jsme se právě přesvědčili, co udělalo s houbami počasí - vydatné deště a potom současné horko. Na houby potřebujeme velké košíky a borůvek je taky dost – a velkých! Takže nosíme z lesa obojí a zásobit se na zimu můžeme opravdu důkladně. Navíc si samozřejmě připravíme pravé letní pochoutky. Borůvkové palačinky Nejprve uděláme palačinky poctivé nebo i rychlé ze sáčku. V misce potom smícháme: polovinu zakysané smetany a polovinu měkkého tvarohu (u obou ingrediencí můžeme zvolit nízkotučnou variantu), moučkový cukr a borůvky. Množství si přizpůsobíme podle sebe, docukrujeme nebo přidáme více borůvek dle chuti. Směs namažeme na palačinku – zase podle libosti, více či méně tlustě. Palačinku přeložíme napůl. Na vrchní stranu zase dáme trochu směsi (měla by být středně až temně fialová), na ní ozdobně vytvoříme vlnovku ze sněhobílé kysané smetany. Na bílou smetanu poházíme celé borůvky. Navrch ještě můžeme palačinku přes sítko přesypat moučkovým cukrem. Stejným fialovo-bílým způsobem můžeme upravit také lívance. Barevné houbové jídlo Nebo houby se zeleninou? Poměry surovin jsou opět orientační – postupujeme „od oka“. Rozkrájíme na větší kousky houby – prostřídáme tvrdší kozáky, křemenáče, ryzce pravé, lišky a podobně. Ale přidat můžeme i hřiby modráky, klouzky a další trochu měkčí kousky. Vyvarujeme se jenom starších plodnic. Na pánev dáme olivový, slunečnicový nebo řepkový olej – přidáme cibuli nakrájenou na kousky a několik větších česnekových stroužků nakrájených na silnější plátky. Spolu osmahneme, přihodíme mrkev nakrájenou na tenká kolečka a také ji necháme orestovat. Potom přidáme houby a dusíme, podle potřeby podléváme, osolíme a přidáme bazalku, případně i pepř a trochu oregana. Pokrm obohatí, když ještě přihodíme rajče nakrájené na větší kousky (nejlépe oloupané, bez slupky) a necháme všechno spolu asi 25 minut dusit na malém plameni. Chuti by se měly za tu dobu spojit a prostoupit. Pak přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme ještě 1 - 2 minuty dusit, načež stáhneme z ohně. Na talířku každou porci můžeme posypat jemně sekanou petrželkou a přidáme lístek bazalky. Jíme s čerstvým křupavým bílým pečivem. -ag-