Nejlepší na chuť (i na zážitek sbírat a pochutnávat si přímo na lesní pasece) jsou plody lesní. Na zmrazování ale plody pěstované. Pokud chceme zamrazovat lesní maliny nebo ostružiny, vybereme do košíku vystlaného filtračním papírem velké a pevné plody.

Maliny

Zmrazujeme nejlépe maliny velkoplodé zahradní, ale když je na ně rok jako letos, na lesních pasekách najdeme také velké plody, které lehce zamrazíme. Takže jde už jenom o to, cestou domů je nepomačkat. Pokud možno je nemyjeme. Osvědčený způsob je tento: dáme je zmrazit do mrazničky na plochém tácu, rozložené v jedné vrstvě. Potom už je zmrazené sesypeme do krabiček; protože zůstanou sypké, můžeme je odebírat postupně podle potřeby. Maliny jsou bohaté na beta-karoten, biotin a vitamín C, je v nich ale i menší množství komplexu vitamínů B. Maliny mají i minerály – od železa po draslík, hořčík a fosfor. Ostružiny Ostružiny můžeme mít i kolem domu v živém plotu – raději ale někde dále: musíme je totiž často sekat; oddenky jsou velmi životaschopné a šlahoun v létě roste i 15 cm za den. Chuť prosluněných plodů ale stojí za to. Mrazíme je jednoduše – ty nejlepší kousky volně poskládáme do plastové krabičky, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Pro ostružiny nemusíme ani do lesa – najdeme je i kolem cest. Nesbíráme samozřejmě plody v městech kolem silnic. V ostružinách je vitamín C, E, méně vitamínů skupiny B, jsou bohaté na draslík, fosfor a hořčík. Borůvky Jsou všeobecně velmi ceněné, proto bychom je měli v létě hojně pojídat a nasbírané zmrazit na zimu. Pokud jste je při sbírání hojně ochutnávali, možná jste už zaznamenali rychlé zlepšení trávení – borůvky vyčistí trávicí trakt svou antibakteriální schopností (ničí mimo jiné bakterie Escherichia coli). Borůvky pomáhají také při zánětech močového měchýře. Mrazíme je lehce a rychle propláchnuté ledovou vodou, přebrané od omačkaných kuliček a samozřejmě lístků. Těch se zbavíme nejlépe poté, co borůvky na sítu osušíme: foukneme do nich – lístky odletí, borůvky zůstanou. Plody borůvek obsahují skoro všechny vitamíny – A, B1, B2, PP, C, stopy P a D, dále pektin, draslík, železo, vápník atd. -ag-