Česká kuchyně umí z lesního ovoce vykouzlit lahůdky, totéž se dá rozhodně říci o mnohé kuchyni zahraniční. Maliny, ostružiny i borůvky skvěle kontrastují třeba s kysanou smetanou, tvarohem, ale i sýry, jako je mascarpone... Rozmražené maliny mohou být ozdobou šlehačkových pohárů, ovocných piškotových dortů, mohou být i základem takových pochoutek, jako jsou horké maliny s čokoládou. Z malých ostružin můžeme udělat koláč, plněné knedlíky, spolu s tvarohem a moučkovým cukrem z nich připravit náplň do palačinek nebo lívanců. Ovšem výstavní kousky, ty největší a nejzralejší nejlépe vyniknou na vrcholu velkorysého poháru. Nebo je jednu vedle druhé vysázíme po obvodu ovocného dortu. Se šlehačkou na povrchu dortu budou tvořit lákavou barevnou kombinaci. Efektní ostružinový dezert z lístkového těsta Popis vypadá možná trochu složitě, ale jde to rychle, chutná dobře a vypadá výborně. Potřebujeme 400 g lístkového těsta, 500 g ostružin (i mražených), 0,3 litru pevné šlehačky, moučkový cukr. Podle počtu porcí vykrájíme a upečeme z lístkového těsta kolečka a kroužky: na jednu porci budou dvě kolečka a jeden kroužek. Průměr může být libovolný, tak velký pak bude také dezert, kolečka budou nejlepší asi 10 cm v průměru, kroužek 8 cm v průměru s otvorem asi 4 cm v průměru. Všechny tvary vykrájíme formičkou, upečeme (5 minut prudce, 10 minut dopečeme) a necháme vystydnout. Na dezertní talířky potom položíme na každý jedno kolečko. Půlku ostružin rozmačkáme s cukrem a navršíme na pečená kolečka. Přikryjeme druhým kolečkem, na které pak navršíme šlehačku. Tu přikryjeme kroužkem – a do něj dáme celé ostružiny, které trochu vmáčkneme do šlehačky. Výsledkem je kulatá „minivěž“ s prvním patrem ostružinovým, druhým šlehačkovým a cimbuřím plným čerstvých ostružin. Všechno nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem. -ag-