Pochoutky z bobulovin

Pochoutky z bobulovin

Česká kuchyně umí z lesního ovoce vykouzlit lahůdky, totéž se dá rozhodně říci o mnohé kuchyni zahraniční. Maliny, ostružiny i borůvky skvěle kontrastují třeba s kysanou smetanou, tvarohem, ale i sýry, jako je mascarpone... Rozmražené maliny mohou být ozdobou šlehačkových pohárů, ovocných piškotových dortů, mohou být...

Česká kuchyně umí z lesního ovoce vykouzlit lahůdky, totéž se dá rozhodně říci o mnohé kuchyni zahraniční. Maliny, ostružiny i borůvky skvěle kontrastují třeba s kysanou smetanou, tvarohem, ale i sýry, jako je mascarpone...

Rozmražené maliny mohou být ozdobou šlehačkových pohárů, ovocných piškotových dortů, mohou být i základem takových pochoutek, jako jsou horké maliny s čokoládou.

Z malých ostružin můžeme udělat koláč, plněné knedlíky, spolu s tvarohem a moučkovým cukrem z nich připravit náplň do palačinek nebo lívanců. Ovšem výstavní kousky, ty největší a nejzralejší nejlépe vyniknou na vrcholu velkorysého poháru. Nebo je jednu vedle druhé vysázíme po obvodu ovocného dortu. Se šlehačkou na povrchu dortu budou tvořit lákavou barevnou kombinaci.

Efektní ostružinový dezert z lístkového těsta
Popis vypadá možná trochu složitě, ale jde to rychle, chutná dobře a vypadá výborně. Potřebujeme 400 g lístkového těsta, 500 g ostružin (i mražených), 0,3 litru pevné šlehačky, moučkový cukr.

Podle počtu porcí vykrájíme a upečeme z lístkového těsta kolečka a kroužky: na jednu porci budou dvě kolečka a jeden kroužek. Průměr může být libovolný, tak velký pak bude také dezert, kolečka budou nejlepší asi 10 cm v průměru, kroužek 8 cm v průměru s otvorem asi 4 cm v průměru. Všechny tvary vykrájíme formičkou, upečeme (5 minut prudce, 10 minut dopečeme) a necháme vystydnout. Na dezertní talířky potom položíme na každý jedno kolečko. Půlku ostružin rozmačkáme s cukrem a navršíme na pečená kolečka. Přikryjeme druhým kolečkem, na které pak navršíme šlehačku. Tu přikryjeme kroužkem – a do něj dáme celé ostružiny, které trochu vmáčkneme do šlehačky. Výsledkem je kulatá „minivěž“ s prvním patrem ostružinovým, druhým šlehačkovým a
cimbuřím plným čerstvých ostružin. Všechno nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

ostrovy

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Návrh a realizace podkrovního bytu.