Voňavé, křupavé, lehce stravitelné houbové inspirace

Voňavé, křupavé, lehce stravitelné houbové inspirace

Bez klasické smaženice si leckdo nedovede vůbec kuchyňskou úpravu hub ani představit. Ale ruku na srdce – není to právě úprava pro naše zažívání nejlehčí. Hlavně pro děti a hlavně na noc. Nastavené houby – když jich nasbíráme málo... Když se vrátíme z lesa s poloprázdným košíkem, ale máme více strávníků, kteří touží...

Bez klasické smaženice si leckdo nedovede vůbec kuchyňskou úpravu hub ani představit. Ale ruku na srdce – není to právě úprava pro naše zažívání nejlehčí. Hlavně pro děti a hlavně na noc.

Nastavené houby – když jich nasbíráme málo...
Když se vrátíme z lesa s poloprázdným košíkem, ale máme více strávníků, kteří touží po nějaké té smaženici, můžeme houby rafinovaně nastavit a doplnit třeba zeleninou. Vybereme takovou, která je v původním stavu skoro bez chuti a nasákne chutí hub. Ideální je proto cukína nebo lilek.
Do mísy nakrájíme houby a přidáme cukínu pokrájenou na malé kostičky. Poměr může být až 2:1 ve prospěch hub. Necháme chvíli spolu pokrájené v míse, kterou dáme do chladničky. Potom připravíme klasickým způsobem smaženici.

Houby lépe stravitelné
Problémem u smaženice a hub obecně je těžší stravitelnost. Nutno říci, že tomu právě příprava smaženice nahrává. Olej, vajíčka a
ještě smažená cibulka, to nejsou právě lehké věci, a když navrch ještě přijdou houby, je dílo dokonáno. K houbám bychom proto měli přidávat zásadně věci, které trávení usnadňují, a nikoliv ještě více ztěžují. Je to třeba kmín a česnek. Na místě je tady odhodit strach z experimentování v receptech, nedržet se dogmat, nedělat houby pořád víceméně na jeden způsob. Změny v chuti a stravitelnosti můžeme dosáhnout samozřejmě lehce už výběrem koření a bylinek. Je pravda, že do hub přidáváme sůl a pepř a tím to většinou končí.

Houby ale můžeme ozvláštnit tymiánem, meduňkou, oreganem, čubricou i bazalkou. Spojení hub (samozřejmě jenom mladých a velmi čerstvě nasbíraných plodnic), olivového oleje, česneku a bazalky je poměrně lehká úprava, navíc vznikne jídlo voňavé a chutné.

Jak dosáhnout křupavosti
Nejlépe jistě nasbíráním maličkých tvrdých hříbečků a křemenáčů. Tento ideální stav ale nastává málokdy, a tak si můžeme pomoci zeleninou. Záporem houbové smaženice je totiž také její kašovitá struktura, „blemcavost“, pro kterou ji spousta lidí odmítá. Přidat můžeme třeba mrkev nebo květák: na oleji nejprve osmahneme nakrájené stroužky česneku a cibuli, přidáme kolečka mrkve, případně i kousíčky syrového květáku, orestujeme a teprve potom přidáme houby a vše spolu podusíme.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.