Zajímavý a stále ještě poměrně nový kuchyňský hit - hliník - přináší do kuchyní namísto naleštěných ploch trochu více klidnější plochy matné. Také je vděčnější, pokud jde o úklid - na lesklé baterii nebo troubě je vidět každá kapka vody, na té z hliníku nikoli.

hlinik3S čím ale hliník nejlépe kombinovat? Možná se právě zabýte otázkou, jaké materiály ve své nové kuchyni využít a které ne. Existují dva materiály, které hliník skvělým způsobem doplní a dají mu vyniknout. Je to corian (nebo novější montelli) a pravé linoleum. Oba jsou do kuchyně jako stvořené díky své extrémní odolnosti, proměnlivosti vzhledu, nekonečným možnostem kombinací (jednou mohou být dominantní svou výraznou barvou, jindy je barevnost a nenápadná struktura potlačí a dá jim roli doplňkovou, roli pozadí). Protože oba materiály se dají najít doslova v desítkách barev a odstínů – a ty se zase mohou spolu zkombinovat - vykouzlí každou kuchyni zcela originálně. A to od tmavých kuchyněk po velké místnosti.

hlinik4Podlaha je plochou, nad kterou se buď předměty vyjímají a vynikají, anebo zanikají; v případě jasné barvy podlaha může předměty v kuchyni potlačit, znenápadnit a upozadit.

Třeba světlé dřevo s hliníkem je někdy příliš mdlá kombinace, jedno nedá příliš vyniknout druhému. A pokud snad máte dojem, že plovoucích podlah je trochu příliš a je to variace na jedno téma, můžeme být velmi originální jinak. A to určitě budeme při kreativním a promyšleném použití tak ověřené, klasické a snad nezničitelné podlahoviny, jakou je pravé linoleum. K hliníku je dokonce přímo ideální experimentovat s podlahovinami, jako je linoleum (dnes většinou pod značkou marmoleum), které má vynikající schopnost zvýraznit určité kouty místnosti. Příště se proto detailně podíváme na to, jaká kouzla je možné s linoleem provádět a jak jeho prostřednictvím vzhled kuchyně úplně změnit.hlinik5

Také corian nebo cenově dostupnější montelli elegantně obkrouží hliníkové trouby a další spotřebiče. Vytvořit můžeme dramatičtější kombinace - tedy kontrastní podlahu i barvu corianu (pracovních ploch, případně i dřezu), nebo zvolíme klidnější variace tón v tónu – což může být pastelová podlaha, pracovní desky i barva stěn.

-ag-Foto: DuPont, Sirius