Jaká podlaha se perfektně hodí do kuchyně? Nejlépe taková, která je měkká, ale přitom pevná, stálobarevná, teplá, neprošlape se (má tedy extrémně dlouhou životnost) a také se lehce a rychle udržuje. To všechno do puntíku splňuje linoleum. Do kuchyně je jako stvořené.lino

Linoleum není levné syntetické PVC, které nemá zdaleka tak dokonalé vlastnosti, a někdy je má přímo protikladné. Rozdíl se pozná už v ceně - PVC je mnohem levnější.

Linoleum je na rozdíl od PVC přírodní podlahovina. Jeho základem je směs přírodních materiálů (mramorové moučky, mletého korku a různých pojiv). Najdeme je pod mnoha obchodními názvy, jeden z nich je například marmoleum. Jeho obsáhlé vzorníky v obchodech je náročné si už jen prohlédnout a ještě těžší si vybrat jedinou, tu správnou barvu do naší kuchyně. Linoleum totiž kromě pevnosti a stálosti vyniká také barevnou variabilitou - stovkami barev, odstínů, struktur a vzorů, které navíc můžeme kombinovat, navazovat jednotlivé barvy na sebe nebo jednu prokládat druhou.

Dá se říci, že linoleum najdeme mnohem více v zahraničních kuchyních, kde více experimentují s barvami a kombinacemi a dobré vlastnosti linolea mají ověřeny; u nás vyměňujeme podlahy přece jenom s větší setrvačností lino1a nemůžeme se v mnoha případech stále odtrhnout od dlažby v kuchyni (často v obecném povědomí přežívá představa, že do kuchyně je prostě dlažba to nejlepší a patří sem); navíc doznívá obrovský boom plovoucích podlah. U nás mají kvality linolea dokonale ověřeny designéři, protože je využívají ve veřejných prostorách, často i velmi reprezentativních.

Ale linoleum se přece jenom poslední dobou opět začíná po letech vracet i do našich kuchyní. A dá se říci, že kdo je už jednou vyzkouší, je spokojen: jak se vzhledem a přímo s minimální údržbou, tak s tím, jak se mu v kuchyni dobře chodí. Linoleum není tvrdé, a tak při delším vaření na něm nebolí nohy jako na dlaždicích - a není studené, takže člověku v chladnější místnosti bez podlahového topení nestoupá nepříjemná zima po nohou.

-ag-