podlahyKaždá kuchyně je zcela jiná a jiná by tu tedy měla být i podlaha, přímo kuchyni i nám na míru. Jak si ale tu správnou podlahu do specifického prostoru vybrat? Postupujeme podle některých obecných kritérií, některá pravidla bychom měli dodržet a pak už je to jenom na našem gustu a vkusu. Důležité je při výběru brát v potaz například množství světla, velikost místnosti, zda se tu jenom vaří, anebo je kuchyně propojená s obývacím pokojem a také tady stolujeme, učíme se, pracujeme. Dalším kritériem je teplota místnosti – velmi chladná kuchyně někdy vyžaduje podlahové topení alespoň na některých místech. A přistupují další detaily, jako horší stav našich kolenních kloubů (vyžadují měkkou podlahu) nebo naše šikovnost. Pokud opravdu často rozbíjíme nádobí, zapomeneme na dlažbu – nemáme šanci, jakmile na ni něco jednou spadne. Třeba na dřevěné podlaze se dá leccos zachránit.

podlahy1Jak tedy vybírat konkrétně – tady jsou některé tipy. V kuchyni jednočlenné domácnosti anebo v bytě, kde se doma vaří spíše jenom příležitostně, postačí lepší a hezké PVC, případně i nápaditá dlažba.

Máte velkou až obrovskou kuchyni propojenou s dalšími místnostmi, a tudíž také s velkým provozem, k tomu hodně návštěv – a zejména pokud ještě třeba pracujete doma a z domácí kanceláře si „odskakujete“ do kuchyně, jak jen to jde? Zamyslete se nad velmi kvalitní plovoucí laminátovou nebo dřevěnou podlahou. Dá se případně kombinovat v některých částech místnosti s dlažbou. Druhým řešením je linoleum, může se barevně kombinovat v různých částech místnosti.

podlahy2Pokud nás často bolí nohy a třeba po celodenním stání už máme večer problém postavit se ke sporáku, je dobrý výběr podlahy nutností. Večeře se nám lépe uvaří na měkké podlaze, to znamená na korkové, dřevěné nebo případně linoleu. Omylem by tu byla dlažba. K vaření se nám vyplatí rozhodně i pracovní mobilní kuchyňská židle.

Kdo je extravagantní a zatouží po originálních barvách podlahy, ten si nejlépe vybere z mnoha barevných variací přírodního linolea.

-ag-Foto: Kuchyňské studio EWE, Sirius, DuPont