Zdaleka ne jenom dršťková

Dršťky se řadí vedle dalších surovin, které se u nás proti jiným zemím (a to i zemím s proslavenou gastronomií) dostávají do nákupních košíků hodně málokdy. Své stálé místo ale mají v maďarské (s nezbytnou paprikou) a polské kuchyni (se zázvorem, uzeným masem) a také v kuchyni francouzské, řecké, španělské (tady...

Dršťky se řadí vedle dalších surovin, které se u nás proti jiným zemím (a to i zemím s proslavenou gastronomií) dostávají do nákupních košíků hodně málokdy. Své stálé místo ale mají v maďarské (s nezbytnou paprikou) a polské kuchyni (se zázvorem, uzeným masem) a také v kuchyni francouzské, řecké, španělské (tady převažují lehčí středomořské úpravy s česnekem, olivovým olejem a bylinkami). Nám se ale asi vybaví nejdříve oranžová hustá polévka, často velmi mastná – typická „přesnídávková dršťková“. Dršťky však dobře přijímají chuti bylinek a koření, můžeme je udělat na mnoho způsobů.

Pokud nahlédneme do kuchařky 80 let staré (najdeme tam ale především „moderní recepty většinou u nás neznámé“), je tu polévka mandlová nebo „polévka z černokořenu“ – ale dršťková tu není. V kuchařce z roku 1934 jsou ale už dršťky pojaty na zcela moderní a lehký středomořský způsob:

Dršťky a chuť Středozemí
Do máslové, ne příliš tmavé jíšky přidáme nasekanou petrželku, trochu citrónové kůry, maličko nepálivé papriky, přiléváme citrónovou šťávu (podle chuti) a osolíme. Když je chuť vyvážená, přidáme uvařené dršťky nakrájené na jemné plátky. Pokud jsou hotové, pouze je v omáčce přihřejeme, pokud je to polotovar, povaříme je v omáčce podle předpisu na obalu.

Zázvorové dršťky – po polsku
Zcela jiné jsou „Dršťky po varšavsku“ - vonící muškátem a zázvorem. Do rendlíku dáme trochu vody se solí a máslem, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu: 150 gramů zeleniny (mrkev, petržel, celer, ředkev apod.) a povaříme.

Uděláme světlou jíšku, zředíme vývarem (můžeme také přidat morek z 500 g uvařených morkových kostí) a rovněž povaříme. Do vařených drštěk přidáme vařenou zeleninu, rozředěnou jíšku – má vzniknout řidší pokrm – dršťky by měly plavat. Nyní ochutíme: přidáme zázvor, nastrouháme podle chuti muškátový oříšek, dáme majoránku, opepříme a dosolíme.

Dršťky po maďarsku
Typické chuti dosáhneme, pokud dršťky povaříme v maďarské omáčce. Tu vyrobíme takto: slaninu nakrájíme na kostky, rozpustíme, osmahneme na ní 5 dkg jemně krájené cibule a stroužek česneku. Přidáme 3 dkg sladké papriky a asi 1/8 litru hovězího vývaru. Povaříme, přidáme světlou jíšku, nakonec vmícháme dršťky a dochutíme.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

kolegovétipy

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.