V lese, na loukách a pasekách dozrávají ostružiny a stále ještě borůvky a maliny (spíše v hlubším lese, na pasekách už vysychají...) A všechno ovoce dozrává opravdu sladce a ve velkém množství, protože mu svědčí prosluněné a velmi teplé dny konce léta. Využijeme toho tedy a pojídáme je alespoň teď co nejčerstvější. Uděláme tím také nečekaně hodně pro své zdraví – bobulovité ovoce není totiž jenom nějaká bezcenná pochoutka, právě naopak – jsou v něm mnohé cenné látky. Detoxikuje organismus, má antibakteriální účinky, obsahuje vitamíny a působí jako antioxidant. Bobulovité ovoce je také velmi vděčné v kuchyni – ve studené i teplé. Jako náplň do dortů a rolád, je nezbytnou součástí ovocných, zmrzlinových pohárů a dalších dezertů. Ale také je využijeme, a to zejména, jako dekoraci. Jeho tvary a barvy jsou tak lákavé, že dotáhnou k dokonalosti i fádní koláč. Jenom málokteré ovoce vypadá na dortu tak výborně jako maliny nebo ostružiny, o jejich kombinaci ani nemluvě. Když se tedy během nastávajícího pěkného víkendu vrátíme z úspěšné výpravy z lesa, kde jsme snad veškeré nalezené ovoce hned na místě nesnědli, ale neseme si nějakou tu bandasku malin, borůvek nebo ostružin domů, připravíme si kelímky, krabičky a uděláme si místo v mrazničce. Zamražení bobulovin na zimu je velmi šetrné; ponechá v nich cenné látky. Zmrazovat je ale také musíme šetrně, abychom po rozmrazení místo krásných ostružin neměli tmavý protlak. Nejvíce citlivé na styk s vodou jsou maliny, potom ostružiny a borůvky. Ovoce proto nikdy nemáčíme, maliny raději je před zmrazením nemyjeme. Pokud je to nutné, zásadně jenom na cedníku co nejrychleji prolijeme ledovou vodou. Ovoce potom osušíme rozložené na filtračním papíru a suché plníme do krabiček. V pondělí se podíváme na to, v jaké úpravě které ovoce nejlépe zmrazit, jaké obsahuje cenné látky pro naše zdraví – a také přineseme nějaký recept. -ag-