Přímo za dveřmi je citelné zdražení elektřiny, na které bychom se měli připravit – nejen psychicky, ale vyzbrojit se doslova všemi způsoby. Jedním z nich je vybavit postupně kuchyni co nejúspornějšími spotřebiči. To je velmi příjemné, protože spolu s úsporou přinášejí hezčí vzhled, pohodlnější obsluhu, rychleji a výkonněji pracují.

Kromě toho bychom si ale měli osvojit pár zvyků, které by nám měly vejít přímo do krve. Pokud nás vyloženě nic nenutí, zapomínáme zhasnout, necháváme spotřebiče v pohotovostní poloze a tak dále - takže peníze vesele utíkají. Když ale budeme znát pár správných, konkrétních a docela varovných čísel, které nám nemilosrdně vyjádří rozdíly v korunách mezi šetrným chováním a plýtváním, mnohem pravděpodobněji nás to nakopne k tomu, abychom se začali chovat racionálně. Abychom konečně vyměnili těsnění, zhasínali, nenechávali spotřebiče v pohotovostní poloze, vyměnili žárovky za úsporné, vyhodili nádobí s křivým dnem, přesunuli chladničku dále od topení.

Přitom polovina z těchto úkonů je vyloženě jednorázových, jsou hotové ihned. Zbývá tedy otázka návyků, které si můžeme osvojit také rychle, když si je pár dnů budeme uvědomovat a připomínat. Třeba tak, že necháme velkou ceduli s nápisem „zhasni“ nebo „vypni“ na chladničce, dveřích nebo prostě někde jinde na očích.

Pokud necháváme běžně vařit jídlo bez pokličky, zdánlivě se nic neděje. Když ale víme, že při tom prodloužíme dobu vaření a logicky i spotřebu energie rovnou 3krát, než kdybychom hrnec jednoduše přiklopili, mění to situaci. Hned si můžeme představit úsporu třeba jenom za týden.

U chladničky je největším požíračem peněz špatné těsnění, nevhodné umístění spotřebiče blízko zdroje tepla, blízko stěny nebo ve výklenku, kde nemůže proudit vzduch. Dalším nepřítelem je námraza – s tou si musíme poradit, protože spotřeba energie s její výškou stoupá závratně: pokud necháme námrazu vysokou více než 3 mm, ihned platíme až o 75 % více za elektřinu! Občas také vysavačem vysajeme prach z chladiče. Zkontrolovat bychom také měli, jak daleko od chladničky máme kromě topení také další zdroje tepla – gril, troubu, sporák, ale i mikrovlnnou troubu – vždy by to mělo být co možná nejdále.Pokud si toto vše osvojíme, pak i něco málo ušetříme.

-ag-Foto: Fagor