Šetříme, nebo vyhazujeme peníze?

Chovat se v kuchyni můžeme rozhazovačně nebo zase úsporně – co všechno o tom rozhoduje? Pokračujeme dnes v přehledných a...

Chovat se v kuchyni můžeme rozhazovačně, nebo zase úsporně – co všechno o tom rozhoduje? Pokračujeme dnes v přehledných a odstrašujících číslech, která nám nemilosrdně prozrazují, jakým chováním v kuchyni se doslova okrádáme o peníze a jak se naopak dá významně šetřit. Co zdražuje a jaké chování naopak zlevňuje vaření i provoz jednotlivých spotřebičů? Je to nakonec jenom pár věcí, které bychom si ale měli osvojit.

Nejprve: Co je společné všem spotřebičům? Co jejich provoz zdražuje, či zlevňuje?
Zdražuje: energetická třída od C níže.
Zlevňuje: třída A, A+.

CHLADNIČKA
Provoz zdražuje:
a) Chladič zanesený závějemi prachu - je nezbytné jej nejméně jednou ročně očistit vysavačem.
b) Námraza – ačkoliv se to nezdá, každý milimetr je tu rozhodující a každý zvyšuje neúměrně náklady.
c) Dlouhé (známe to zejména večer a v noci) zamyšlené zírání na jídlo a přemýšlení o něm – a to při naplno otevřených dveřích ledničky.

Provoz zlevňuje:
a) Pokud chladničku otevíráme opravdu jenom, když je to nutné, a nikoliv každou chvíli.
b) Umístění na vhodném místě. Ne v blízkosti tepelného zdroje, ale také ne na ledové chodbě – okolní teplota by neměla klesnout pod 16 - 17 °C.
c) Správné nastavení vnitřní teploty – postačí 5 °C. Už při snížení o pouhé 2 °C (z 5 na 3 oC) stoupá rychle spotřeba energie – až o 15 %.

STARŠÍ ELEKTRICKÝ SPORÁK
Provoz zdražuje: nechat plotýnku zapnutou na maximální stupeň až do poslední vteřiny, kdy se jídlo dovařuje a již je stahujeme z plotny.

Provoz zlevňuje: přesně opačné chování, v předstihu plotýnku vypneme a využijeme zbytkové teplo.

VARNÁ DESKA
Provoz zdražuje: používání nevhodného nádobí s prohýbaným dnem a vaření bez pokliček.

Provoz zlevňuje: využívání varné desky typu High Light (a nejlépe pak indukčního ohřevu, který má ovšem velké pořizovací náklady, i když velmi ekonomický provoz).

VAŘENÍ OBECNĚ
Provoz zdražuje: při vaření otevírat okno.
Provoz zlevňuje: při vaření zapínat digestoř.

A ještě: pokud je nám zima, vezmeme si raději svetr a nezvyšujeme hned teplotu v místnosti - každý stupeň nad 20 °C znamená zvýšení nákladů za topení průměrně o celých 6 %!

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

dětský domovdomovrodiče

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Obložení kachliček.