Po Silvestru jsme pořád tak trochu rozjedení, máme občas chuť na něco dobrého, ale protože Vánoce a konec roku se gastronomicky nesly v kolejích daných tradicí, možná přijde k chuti něco netradičního. Uprostřed zimy přijdou k chuti horké polévky, ale také třeba těstoviny s dobrým vínem. Proč ne? Každý z nás má dnes v zásobě chuťově rafinované, ale lehce připravitelné recepty. Třeba pasta s mušlemi (slávkami). Jednoduchá příprava – slávky minutku podusíme na troše vína s česnekem, solí a petrželkou. Smícháme s uvařenými těstovinami a přihodíme ještě trochu jemně sekané petrželky a přikápneme olivový olej.

Sladkosti v novém roce Možná jich už máme po Vánocích až nad hlavu, hlavně pokud povinně a soustavně dojídáme vánoční cukroví. Možná bychom si ale dali nějakou změnu. Abychom osvěžili chuťové buňky, namícháme si nějaké dobré zmrzlinovo-ovocné poháry.

Domácí kávová zmrzlinaNejjednodušší postup změny chuti vanilkové zmrzliny ve výbornou kávovou je ten, když ji důkladně smícháme s granulovanou kávou. Aby v ní nezůstaly ale granule, kávu rozpustíme v miniaturním množství smetany a tu potom vmícháme do zmrzliny, pro ozdobu můžeme nějakou tu granulku nechat v celku - vznikne efekt stracciatella. Možná nám tato zmrzlina hodně zachutná; v tom případě si musíme uvědomit, že je v ní hodně silné kávy – kdo zmrzliny sní hodně na noc, nemusel by usnout!

Chutný omylNa vanilkovou zmrzlinu jsme nedávno omylem nalili místo griotky punč. Tedy neředěný, přímo z lahve. A výsledek překvapivě nebyl špatný. Přidat do takového poháru můžeme koktejlové třešničky anebo kandovanou kůru citrusů a kousky čerstvého ananasu.

Baileys pohárVanilkovou zmrzlinu v misce rozdělíme napůl – půlku necháme bílou, půlku obarvíme smetanou smíchanou s nescafé (nebo práškovým kapučínem). Dáme do poháru a zalijeme smetanovým likérem na bázi whisky – typu Baileys. Přidáme maliny nebo jahody, dobrou šlehačku a čokoládovou rýži.

-ag-Foto: Archiv In