Společenská sezóna je v plném proudu – takže od domácích večeří se častěji vzdalujeme do divadel a na plesy, na večeře a večírky, možná i recepce a rauty. A třeba i jen menší večírek prozradí, jak jsme na tom s etiketou a jestli se dokážeme navečeřet a zvládnout vše podle pravidel společenského stolování.

Jaké záludnosti na nás mohou během zimních společenských událostí číhat? Nejobvyklejší akce jsou následující:

RautNa této akci se většinou sejde vysoký počet hostů; některé budeme znát, některé ne, mnohým budeme představeni. Raut se pořádá večer a pokrmy se podávají ve formě nabídkového bufetu a velkých nápojových stolů. Vedle stolů se studenými lahůdkami bývá připraven teplý bufet, tam se nachází to nejoblíbenější – teplá šunka, kromě dalších chodů. Hosté se volně pohybují a každý se obsluhuje sám kromě teplého bufetu, kde si objednáváme u obsluhy. Mezi hosty mohou chodit číšníci nabízející drobné zákusky nebo nápoje.

Firemní večírekKoná se sice většinou koncem roku, ale i v prvních měsících roku se najdou třeba velké narozeninové party. Oblékneme se a chováme se společensky – oblek zvolíme podle prostředí, které u firemních večírků bývá někdy opravdu netradiční.

PlesJe sezóna plesů, plesy bývají reprezentační nebo veřejné. Dnes je na plesech obvyklá kombinovaná forma pohoštění – někdy nám jídla ke stolu přinesou číšníci, někdy je k dispozici bufet, případně jsou oba způsoby zkombinovány.

Co je u stolu správné a co není?Pokud jsme se ocitli v opravdu neobvyklé situaci na velmi honosné akci a neměli jsme čas na nějaký ten rychlokurz správného stolování, zůstaneme v klidu. Když si nejsme jistí, nezmatkujeme, děláme všechno pomalu a rozvážně a hlavně nezapomeneme po očku sledovat ostatní a klidně od nich v tom, po jakém příboru sáhnout, opisujeme. U některých jídel je dnes více možností a etiketa není tak sešněrovaná, ale spíše volnější. Takže záleží více na naší decentnosti než na přísném předpisu. Na rautu, kde konzumujeme vestoje a sami si bereme porce, se leccos schová. Na velmi slavnostní večeři je ale zase všechno více vidět. Potom je otázkou, zda vzít, či nevzít to které ovoce, jak jíst šneky nebo ústřice.

Aby nás ale tedy pozvání na nějaký ten raut nezaskočilo, poohlédneme se třeba v knihkupectví po nějaké té příslušné literatuře.

-ag-Foto: Archiv In