Druhou kuchyni má vlastně většina z lidí, kdo pracují mimo domov. V kuchyni na pracovišti dokonce trávíme možná často více času, než v kuchyni domácí.

Kuchyně v práci se liší podle typu podniku. Ve velkých společnostech najdeme dokonale zařízenou kuchyňku s jídelním koutem, perfektním vařičem espressa, myčkou, mikrovlnnou troubou a dalšími spotřebiči. Jinde je to zařízení spartánské – je tu jen pár poliček, rychlovarná konvice a malá lednička. Kuchyně na pracovištích tak slouží podle zařízení a povahy pracoviště jen k rychlé svačině, úschově nákupů a vaření nápojů, nebo se tady dá i velmi pohodlně naobědvat a hostit pracovní návštěvy.

Důležité je dobré zařízení kuchyně v kancelářích, kde se pracuje dlouho do noci. Nezbytností je všude dnes zejména všestranná mikrovlnná trouba, v níž si každý může ohřát jídlo nakoupené během dne. Při práci večer je obvyklé nechat si přinést třeba z blízké pizzerie pizzu – a co se nesní, zase ohřeje mikrovlnka. To je spotřebič, do kterého by měl zaměstnavatel investovat nejdříve. Stejně jako do kvalitního kávovaru a varné konvice.

Samozřejmostí by v každé kuchyňce měly být zásoby papírových utěrek a ubrousků.

Protože přístroje používá v práci více lidí a každý ne zcela opatrně, nevyplatí se tu ty nejlevnější modely, jistější je vsadit na kvalitu a také bezpečnost. Spotřebiče by měly být nejen kvalitní, ale mělo by být jednoznačně určeno, kdo je bude kontrolovat, vypínat a podobně.

Kuchyně v různých společnostech je také zařízena různě podle toho, jestli ji využívají pouze zaměstnanci, nebo se převážně vaří pro četné návštěvy, které se v kanceláři střídají. V tom případě je na místě elegantní porcelán, jednotné sklo i kávové lžičky, nikoliv každá sklenka a lžička jiná. Dobrý dojem také vždy udělají papírové kulaté ubrousky (nejlépe ve firemních barvách) na podšálku, ty by nikdy neměly scházet – šálky nekloužou a káva vypadá dokonale.

-ag-Foto: Archiv In