Téma o kterém se moc nepíše, o to více však na něj narážíme v každodenním životě. Kam se zbytky jídel? Tentokrát nikoliv s těmi, které hodláme vyhodit, ale s těmi, které chceme později dojíst. Kam s tím, co zbude? Aby to vydrželo, ztratilo co nejméně z původní chuti, obsahu vitamínů a minerálů, aby se to skladováním neznehodnotilo. Do čeho nejlépe jídlo zabalit a kam jídlo v tomto obalu uložit.

Doma v zásobě bychom měli mít nejrůznější obaly, protože na každé jídlo se hodí něco jiného: papírové sáčky, mikrotenové sáčky, jídelní fólie, alobal a také obaly pevné jako misky s pevným příklopem, které se dají použít k mrazení jídel v mrazničce, ale využít je můžeme také ke krátkodobému uchování nedojedených pokrmů. Hodí se také papírové a plastové nádobí.

Mikroten je vhodný na ne příliš dlouhé zabalení svačiny jako je pečivo s pomazánkou, ale zelenina se v něm brzy orosí až zapaří. Odér sýrů a česneku mikroten nezadrží. To se kupodivu více podaří obyčejnému papírovému sáčku, igelitovému sáčku a nejlépe samozřejmě klasickému skleněnému poklopu – ten je k tomuto účelu nakonec vymyšlen a vyroben. Mít různé druhy zrajících sýrů na ploché míse na vysoké noze přikryté skleněným zvonem může být celkem stylové, takový „doplněk“ zapadne hlavně do rustikálně pojaté kuchyně.

Samostatnou kategorií jsou zbytky průmyslově vyrobených omáček, pochutin a dalších jídel - všeho, co koupíme v kelímku, ve skle, v originálním obalu. V původním uzavřeném obalu nám výrobek vydrží určenou dobu, poté, co jej ale otevřeme, je všechno jinak. Pozorně proto čteme i další řádek na obalu: „po otevření rychle spotřebujeme“ to znamená všechno a ihned, žádné zbytky se netrpí. Nebo najdeme na obalu informaci “po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 24 hodin“.

Ale co s tím, co uvaříme doma? Zbytek jídla jako jsou omáčky nebo guláše vždy přendáme do menšího kastrůlku nebo misky s víčkem, zakryjeme a uložíme do chladu. Zkonzumujeme co nejdříve. Obložené chleby, chlebíčky a tousty, jednohubky, které rychle podléhají zkáze, uložíme na tác s poklopem. Tipem může být taková vícefunkční souprava – spodní část tvoří prkénko, na které se naskládají například zbytky salámů nebo sýrů a vše se zakryje poklopem, se kterým se vše vloží do chladničky. Výrobek slouží třeba také k chvilkovému uchování cibulky, kterou jsem právě nasekali do připravovaného jídla.