Pokud je něco, co jako správní Češi nevíme o houbách (a že toho víme v porovnání s ostatními národy hodně), měli bychom se vydat o víkendu 13. - 14. října na pražský Žofín. 10. celostátní výstava hub, která se právě tady bude konat, by měla stát za to! Čeká nás nejen výstava, ale také odborné přednášky České mykologické společnosti jak o samotných houbách, tak také o různých a doporučovaných způsobech přípravy houbových jídel. Takže během tohoto víkendu by se naše znalosti hub a povědomí o nich mohly dramaticky rozšířit. Mimoto bude možnost tady ochutnat jedno houbové jídlo, které bude přímo na místě připraveno.

Na Žofíně si však nemusíme houby jenom prohlížet, pokud nám tady něco zajímavého padne do oka, můžeme si to koupit a přinést domů. Výstava je totiž spojena s Žofínskými výstavními a prodejními trhy. Najít bychom zde měli nabídku samozřejmě v první řadě hub – a to čerstvých, nakládaných i sušených. Potom si můžeme zakoupit substráty a sadby na pěstování hub v domácích podmínkách, dále různé koření, zahradní potřeby a všelijaké výrobky z hub nebo lesních plodů.

A samozřejmě tady bude probíhat pro příchozí také odborné určování hub. Takže pokud se právě v pátek, sobotu či neděli brzy zrána vydáte do lesa v okolí Prahy, jistě to stihnete na Žofín a po poledni už můžete být se svými lesními úlovky na výstavě. Přinést sem z lesa můžete například lákavou houbu, nad kterou už třeba dlouho opakovaně přemýšlíte, co to asi je – voní příjemně, vypadá také hezky – ale prostě si nejste jisti a nikdy byste se neodvážili ji bez konzultace sebrat (a do mykologické poradny to pořád nestíháte…). Nyní tedy máte možnost se poradit. Odborníci vám na výstavě houby odborně určí, takže si třeba i rozšíříte počet druhů hub, které dobře znáte, a proto sbíráte. Mimochodem nikdy by to nemělo být jinak.

-ag-Foto: Archiv In