Všechno, co si doma připravíme k jídlu, ale odnášíme zkonzumovat někam jinam - do práce, do školy nebo třeba na výlet – musíme také adekvátně zabalit. Většinou nám přitom hrozí dva problémy – buď se poškodí jídlo, nebo se poškodí obal. Ovoce se rozmačká, pečivo se slisuje nebo rozdrobí, sýr rozmáčkne, štrúdl zhadrovatí. A obal se zase roztrhne nebo promastí. Když použijeme něco opravdu pevného – jako igelit nebo mikroten – zase je to na úkor kvality výdrže potravin uvnitř. Jídlo se nám zapaří.

Dobrým řešením je „svačinová krabička“. Tak tomu říkají nejmenší školáci a jejich název vystihuje podstatu. Je to úhledný plochý plastový kontejner na svačinu, většinou průhledný s neprůhledným barevným víčkem. Nahradit jej můžeme obyčejnou uzavíratelnou miskou do mikrovlnky, ale ta není tak skladná jako ta na svačinu, která se někdy prodává třeba v papírnictví jako „krabička na svačinu“ a s patřičně dětskými motivy.

Jako první věci bychom si měli všimnout zavírání. Protože – zase je to obal. Tento se sice nepotrhá, nepromastí – ale může se jednoduše v nejnevhodnější chvíli otevřít.

Tady musíme vybírat dobře, pokud svačinovou krabičku kupujeme právě pro menší školáky. Protože co otevřeme bez problémů my, s tím mohou děti marně zápolit.

Vyzkoušeli jsme to a zjistili, že víčko se dá snadněji, nebo hůře zaklapnout. Narazili jsme ale i na dva extrémy – některé krabičky jdou otevřít velmi lehce, ale bohužel stejně lehce se mimoděk otevírají. Pokud to není tak závažné, můžeme je zafixovat barevnou gumičkou, kterou děti ve škole snadno odstraní. Druhá skupina krabiček měla zase tak sofistikovaný způsob zavírání, že jsme „rozcvakli“ čtyři háčky na čtyřech stranách, ale víčko pořád drželo. To je sice skvělé – ale jen pro dospělého a velké děti.

Když tedy krabičku vybíráme a jsme v obchodě s dítětem, rozhodně ji nekoupíme zabalenou, ale hezky ji vyjmeme z obalu a dítěti necháme otevřít. Pokud s otevíráním ani nepohne, vezmeme jiný typ.

Dalším oříškem je prodyšnost – je důležité, zda do krabičky, která je pevně uzavíratelná, proniká alespoň minimum vzduchu. Některé krabičky to mají vyřešeno - mají na víku kulatý uzavíratelný terč, který otáčíme tak dlouho, až se v něm otevře maličký otvor, kudy proudí dovnitř vzduch.

-ag-Foto: Archiv In