Letošní léto bylo plné nádherných slunečnic, které dozrávaly na polích. S podzimem bychom se k nim měli opět obrátit - teď už ne pro potěchu oka, ale pro jejich blahodárný účinek.

Při nejasných příznacích únavy někdy stačí zařadit vitamín nebo minerál, který nám kvůli jednostranné stravě chybí - musíme ovšem nejdřív přijít na to, který to je. Pokud si nejsme ale jisti, zda nám chybí třeba hořčík, selen nebo třeba vitamín E, pak nic nezkazíme, pokud začneme průběžně chroupat semínka slunečnice. Je v nich hodně potřebného pro naše tělo, a proto si nacházejí stále razantněji cestu do naší kuchyně. Uplatnění je tu široké; nejzdravější jsou určitě semínka neloupaná a tepelně nezpracovaná. Přidávat se mohou do salátů, pomazánek nebo různých lehkých příloh. Můžeme je chroupat ale i jenom tak jako svačinu, v tom případě je doplníme čerstvým ovocem. Doporučit lze konzumaci slunečnicového chleba a drobného pečiva.

Velké věci v malém černém semínkuSlunečnicové semínko je bohaté na vitamín E, který je pro naše tělo důležitý jakožto významný antioxidant. Za jeho přísun nám organismus bude vděčný – antioxidanty v těle neutralizují volné radikály, které zapříčiňují proces stárnutí organismu.

Semínko je dále dobrým zdrojem hořčíku. Hořčík pomáhá při migréně a bolestech hlavy, snižuje krevní tlak a celkově nás uklidňuje.

Nezbytným stopovým prvkem, který dostaneme do těla konzumováním slunečnicových semínek, je selen – opět významný antioxidant.

Ve slunečnici jsou také omega 6 polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a jsou nepostradatelné pro zdravé srdce.

Dále slunečnicová semínka obsahují kyselinu pantotenovou. Pokud bychom jí měli nedostatek, nevyhnuli bychom se některým nepříjemnostem, jako různým infekcím, poruchám spánku či nervovým poruchám anebo kožním problémům.

V semínkách je přítomen také niacin – důležitý vitamín B3, který reguluje metabolismus cukrů a tuků. Při jeho nedostatku bychom měli zhoršenou kvalitu pokožky nebo některé problémy s trávením či nervovou soustavou. Niacin je hodně významný pro naši psychickou činnost, při zvýšené duševní námaze.

-ag-Foto: Archiv In