Máte absolutně sedavé zaměstnání? A to tak moc, že se vám sotva podaří za celý den vstát a projít se? Jste unavení po celodenním sezení u počítače, za přepážkou, z posedávání v kanceláři nebo za volantem? Tak to už opravdu nemůžete večer zbytečně sedět - u práce v kuchyni budete rádi, když si trochu protáhnete nohy.V takovém případě je příjemné mít na kuchyňském pracovišti vyšší přípravný pult, a ještě lepší mít na výběr pracovní plochy třeba o 3 výškách – 85 cm, 95 cm od země a ještě třeba barový pult. Šetříme časem a při práci vestoje (strouhání okurky, hnětení těsta) střídáme nohy, cvičíme lýtkové svaly a uvolňujeme achilovky. K práci si vezmeme zdravotní obuv, ne ploché papuče! Koho při sezení bolí bederní část páteře, může zkusit využít klekačky nebo střídat sezení a „opření se“ – je příjemné se na chvíli lehce opřít o vysokou židli. I když by bylo pro naše tělo absolutně nejvhodnější za dané situace si lehnout, vleže přece jenom moc vařit nemůžeme.

Pokud v práci celý den stojíte nebo chodíte a večer musíte pro rodinu denně připravovat večeři, pak je nesmysl si zařídit kuchyni tak, abyste ještě další čas večer prostáli u pracovní desky. Pečlivě si vyberte nejpohodlnější možnou vysokou mobilní židli, s bederní flexibilní opěrkou, kolečky a posuvnou výškou. Tak můžeme podle potřeby pohodlně vsedě pracovat u barového pultu i u nízkého stolku.

Po celodenním stání a popocházení je ale také dlouhé sezení nevhodné – začnou nás bolet záda a nohy opět trpí. Optimálním řešením je zaujmout na chvíli pozici v leže, dát si šálek osvěžujícího čaje a teprve potom začít pracovat na přípravě večeře. Optimální bývala ve starých kuchyních dlouhá pohovka, takzvaný otoman, kde si bylo možné natáhnout nohy a odpočinout si. I když – nebyl určen primárně pro unavenou kuchařku, ale naopak pro otce rodiny, který potřeboval nutně po sytém domácím obědě krátký odpočinek vleže.

-ag-Foto: Archiv In