Krásně oranžové dýně obrovské jsou pro někoho skoro tím nejhezčím na celém podzimu. A využije jich do posledního kousku: vyzdobí si jimi kuchyni, balkon, zahradu, dýni vyřeže a vytvoří z ní svítící příšery, v troubě si upeče semínka a z dužniny této vynikající zeleniny pořádá úplné hody – od polévky po dezerty.

Můžeme se inspirovat. Dýni vybereme v obchodě, nebo třeba u souseda na zahrádce či na poli. Když nám někdo nabídne, abychom si z jeho úrody vybrali dýni na okrasu i k jídlu, také nám jistě poradí, která je zralá (ta by měla mít suchou, nikoliv zelenou stopku). Vybereme si dále takovou, která není na žádném místě změklá a nemá naraženou či jinak poškozenou slupku – taková dříve hnije a plesniví.

U velkých dýní je kvůli velké hmotnosti nejtěžším oříškem jejich doprava. Každý nezvládne přepravit obří 80 -100kilové kusy, takže sáhne raději po menších. Velkou dýni můžeme třeba rozčtvrtit, ovšem pak nelze využít kůru, nemůžeme ji vydlabat.

Zaměříme-li se pak třeba na několik podobně velkých dýní, pak se plody o stejné velikosti budou lišit vahou – v těžších bude více dužniny, v lehčích množství vzduchu a semínek. Vybereme tedy těžší, pokud chceme více vařit, anebo lehčí kus, pokud chceme dýně na ozdobu a chceme si nasušit, opéct či ogrilovat co nejvíce semínek.

Vhodnou dýni doma vydlabeme a zjistíme, že máme opravdu hodně suroviny k dalšímu kuchyňskému zpracování. Třeba několik hrnců. K tomu plnou mísu lehké vatovité hmoty, kterou prorůstají semínka. Ta vybereme, očistíme a osušíme. Co nejdříve je zpracujeme, aby nezačala plesnivět. Vyjmeme je, dobře je očistíme, promyjeme v proudu vody a rozložíme na plech nebo síto. Dáme do trouby usušit a posléze opražit. Potom je můžeme smíchat s jemnou mořskou solí. Pražená dýňová semínka se také přidávají do dýňové polévky.

Semínka jsou z celé dýně to nejhodnotnější z hlediska výživy. Jsou v nich nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, B a E, i důležité minerální látky jako draslík, zinek, hořčík, vápník a železo. Obsahují i další látky, kterým se připisuje podíl na zpomalování stárnutí a působí proti degenerativním procesům. V obchodech se zdravou výživou můžeme zakoupit dýňový olej. Je stejně jako semínka bohatý na zinek a vitamíny, zejména vitamín E.

-ag-Foto: Archiv In