Grilované dýňové proužky, ochucené česnekem a bazalkou a podávané s olivami a kapary jistě stojí za ochutnání. Z dýně můžeme vyrobit i další přílohy k rybě nebo masu, výbornou omáčku k rýži nebo těstovinám. A nejen to.

Dýně neboli tykve jsou opět tady – s podzimem dozrávají a lákají nás ke gastronomickým experimentům. Zaměříme se na tu největší z nich – dýni obrovskou. Co všechno se dá udělat z její dužniny? Dýni můžeme grilovat, péct, vařit a upravovat dalšími tepelnými způsoby. Tak vznikne nejedna (někdy opravdu nečekaná) lahůdka. Jemná a měkká struktura dýně se využívá k výrobě různých slaných i sladkých pochoutek - džemů, krémů do koláčů, pyré, hořčic, čatní nebo omáček a kečupů. A také k přípravě vynikajících, klasických polévek, které pocházejí z Německa.

Grilovaná dýně má podobnou strukturu jako například grilovaná masitá paprika. Nasládlá chuť zase trochu upomíná na dužninu jablek pečených na grilu. Grilované proužky a plátky se dále ještě dají marinovat a kořenit podobně jako grilované papriky nebo rajčata.

Tvrdší kousky dužniny jsou zase výchozí surovinou pro výrobu kompotu, který rozděluje lidi na dva tábory – jedni ho striktně odmítají, druzí milují a když jej otevřou, nezastaví se, dokud nesnědí rovnou celou sklenici. Říkávalo se mu také s nadsázkou „ananas chudých“. Mimochodem toto rozdělení někdy platí i pro ostatní jídla z dýně – někdo „dýni nejí“, ale je hodně lidí, kteří ji přímo vyhledávají, po celou její krátkou sezónu se snaží ochutnat co nejvíce lahůdek a zásobovat se zavařenými pochutinami na celý rok.

S dýní, pokud už s ní máme nějaké ty kuchařské zkušenosti, můžeme často pracovat podle fantazie. Pro nováčky podotýkáme, že její specifickou chuť vylepšuje a podporuje například suché bílé víno, muškátový oříšek, smetana, pažitka, máslo a bílý pepř. U sladkých jídel je to pak ještě skořice, vanilka a zázvor. Příště se pustíme do vaření.

-ag-Foto: Archiv In