Dýně má dost fádní chuť, ale dobře přijímá chuti jiné, musíme ji tedy před grilováním důkladně naložit, marinovat, provonět. Stejně tak dýňová semínka zkusíme podle fantazie smíchat s rozličným kořením.

Dýňové grilované proužkyZ pevnější části dýňové dužiny nakrájíme asi centimetrové proužky. Dlouhé mohou být libovolně – záleží na tom, jak se nám z dužiny podaří šikovně vykrájet. Proužky naskládáme do ploché misky a proložíme bobkovým listem, černým a zeleným pepřem, přidáme kousek skořice, nakrájený syrový zázvor (co nejjemněji, můžeme ho i naškrábat), sůl, sušené oregano. Přilijeme úměrně olivového oleje a zakápneme dobrým vinným octem.

Jiná marináda se může skládat z jemně krájené cibule, lisovaného česneku, olivového oleje, citrónové šťávy, bílého a červeného mletého pepře.

Marinujeme v ledničce podobně jako třeba kuřecí křídla. Potom proužky ogrilujeme nebo opečeme v troubě na pekáčku. Podáváme k minutkám nebo smícháme s rizotem. Dýňové proužky mohou být ale i přílohou k uzeninám nebo součástí talíře s předkrmem či lehkou večeří - spolu s olivami, houbami, vajíčky a podobně.

Ochucená dýňová semínkaVelmi zdravá dýňová semínka už máme od minule zpracována – nasušili nebo orestovali jsme je na pánvi nebo opražili v troubě. Zbývá teď už je jen začít konzumovat. Smíchat je můžeme kromě soli také se směskou koření, kterou připravíme ze sušeného zázvoru, oregana a mletého kmínu (každé jednotlivé koření můžeme smíchat se solí a semínky samostatně, nebo některé lze zase libovolně vynechat). Zkuste i jiné varianty – stačí se jenom porozhlédnout po kuchyni, jaké máme v zásobě koření. Jiná taková směs na dýňová semínka může být čubrica, bazalka a arabské koření. Vyzkoušet můžeme také směs garam masala. Příliš suché koření na semínkách nedrží, proto vše spojíme nejdříve se solí a přidat můžeme ještě třeba ajvar, pesto nebo jinou ingredienci podobné struktury. V tom případě ale semínka zkonzumujeme najednou a neskladujeme. K dýňovým semínkům můžeme přimíchat také sušený česnek, ale nic nám nebrání konzumovat semínka i s česnekem čerstvým; prolisovaný stroužek smícháme se solí a semínky. Je to chuťově silná pochoutka, ale velmi zdravá.

-ag-Foto: Archiv In