Dýňové pochoutky mnoha chutí

Dýňové pochoutky mnoha chutí

Dýně má dost fádní chuť, ale dobře přijímá chuti jiné, musíme ji tedy před grilováním důkladně naložit, marinovat, provonět....

Dýně má dost fádní chuť, ale dobře přijímá chuti jiné, musíme ji tedy před grilováním důkladně naložit, marinovat, provonět. Stejně tak dýňová semínka zkusíme podle fantazie smíchat s rozličným kořením.

Dýňové grilované proužky
Z pevnější části dýňové dužiny nakrájíme asi centimetrové proužky. Dlouhé mohou být libovolně – záleží na tom, jak se nám z dužiny podaří šikovně vykrájet. Proužky naskládáme do ploché misky a proložíme bobkovým listem, černým a zeleným pepřem, přidáme kousek skořice, nakrájený syrový zázvor (co nejjemněji, můžeme ho i naškrábat), sůl, sušené oregano. Přilijeme úměrně olivového oleje a zakápneme dobrým vinným octem.

Jiná marináda se může skládat z jemně krájené cibule, lisovaného česneku, olivového oleje, citrónové šťávy, bílého a červeného mletého pepře.

Marinujeme v ledničce podobně jako třeba kuřecí křídla. Potom proužky ogrilujeme nebo opečeme v troubě na pekáčku. Podáváme k minutkám nebo smícháme s rizotem. Dýňové proužky mohou být ale i přílohou k uzeninám nebo součástí talíře s předkrmem či lehkou večeří - spolu s olivami, houbami, vajíčky a podobně.

Ochucená dýňová semínka
Velmi zdravá dýňová semínka už máme od minule zpracována – nasušili nebo orestovali jsme je na pánvi nebo opražili v troubě. Zbývá teď už je jen začít konzumovat. Smíchat je můžeme kromě soli také se směskou koření, kterou připravíme ze sušeného zázvoru, oregana a mletého kmínu (každé jednotlivé koření můžeme smíchat se solí a semínky samostatně, nebo některé lze zase libovolně vynechat). Zkuste i jiné varianty – stačí se jenom porozhlédnout po kuchyni, jaké máme v zásobě koření. Jiná taková směs na dýňová semínka může být čubrica, bazalka a arabské koření. Vyzkoušet můžeme také směs garam masala. Příliš suché koření na semínkách nedrží, proto vše spojíme nejdříve se solí a přidat můžeme ještě třeba ajvar, pesto nebo jinou ingredienci podobné struktury. V tom případě ale semínka zkonzumujeme najednou a neskladujeme. K dýňovým semínkům můžeme přimíchat také sušený česnek, ale nic nám nebrání konzumovat semínka i s česnekem čerstvým; prolisovaný stroužek smícháme se solí a semínky. Je to chuťově silná pochoutka, ale velmi zdravá.

-ag-
Foto: Archiv In

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

manželnákup

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Celková rekonstrukce bytu.