Bez páry a pachů

Bez páry a pachů

Výkonná digestoř se stává nezbytností zejména v okamžiku, kdy propojíme kuchyň se zbytkem interiéru. Pro její správné umístění...

Výkonná digestoř se stává nezbytností zejména v okamžiku, kdy propojíme kuchyň se zbytkem interiéru. Pro její správné umístění existují jasně dané předpisy a jejich nedodržení může dokonce vést k nezkolaudování stavby.

Normy
Od elektrické varné desky by měl být odsavač par vzdálen minimálně 65 cm, u plynové je to dokonce 75 i více centimetrů. Přesah digestoře nad varnou deskou je 10 stupňů, čím výše je digestoř umístěna, tím by měl být přesah větší.

Druhy odsavačů
Digestoře dělíme na odtahové, recirkulační, teleskopické a štěrbinové se spodním odtahem. Jelikož poslední dvě jmenované jsou určeny spíše pro profesionální vaření a v domácnostech se používají jen zcela výjimečně, zůstává základní dělení na odtahové a recirkulační. Moderní digestoře dnes nabízejí vesměs odtahové i recirkulační odvětrání, ale pokud je to jen trochu možné, zvolte rozhodně klasický odtah. Recirkulace totiž není nikdy tak účinná a do větších kuchyní se nehodí už vůbec. Klasického odtahu se nemusíme vzdát ani tehdy, když jsme nuceni umístit z prostorových důvodů digestoř daleko od vstupu do potrubí vzduchotechniky. Problém vyřeší speciálně vyrobené hliníkové nebo plastové potrubí.

Umístění plánujte před stavbou
Kam digestoř umístíme, bychom měli vědět ještě před započetím stavby nebo rekonstrukce kuchyně. Chceme-li totiž od digestoře tichý a nehlučný výkon, neměla by být odvětrávána příliš dlouhým potrubím. Každé zahnutí snižuje výkon a zvyšuje hlučnost, a to až o 150 a více procent. Optimální průměr potrubí je 150 mm, únosné je ještě potrubí s průměrem 125 mm. Potrubí o průměru 100 mm je už počítáno mezi nevyhovující a mělo by se použít pouze u podvěsných digestoří, které jsou přímo napojeny na ventilační šachtu. Podstatná je i velikost prostoru, který budeme odsávat. I ta nejlevnější digestoř by měla být schopna vyměnit vzduch v místnosti alespoň sedmkrát za hodinu, je však dobré pořídit si odsavač s mnohem vyšším výkonem. Pokud jsme se rozhodli propojit kuchyň se zbytkem interiéru, měla by se výkonnost digestoře pohybovat kolem 600 m3/h.

Dva druhy filtrů
Rozeznáváme v zásadě dva druhy filtrů. Prvním typem jsou tukové papírové, které po zanesení vyhodíme, nebo tukové kovové, které můžeme umýt v saponátu nebo v myčce. Zpět na své místo je však vždy vracíme zcela suché. Nezanesený filtr má pozitivní vliv na účinnost digestoře a chrání motor před poškozením. Druhým typem filtrů jsou uhlíkové, které se používají u recirkulačních verzí. Uhlíkové filtry je nutné po určité době vyměnit. Jak bude dlouhá závisí na intenzitě vaření. Moderní odsavače jsou většinou opatřeny čidlem, který nás na zanesený filtr upozorní. Pro hrubou orientaci platí, že půl roku můžeme filtr používat zcela bez obav.

Kondenzace par
Pořízení výkonné digestoře je nutné také v bytech, které byly zateplené, kde se měnila okna za plastová a škvíry, jimiž sice dříve nepříjemně táhlo, ale současně se jimi byt nenápadně větral, byly utěsněny. Pokud si v takovém případě pořídíme málo výkonnou digestoř, která neodvádí všechnu páru, dochází ke kondenzaci par, a koledujeme si o vznik plísní. Pokud tedy víme, že máme byt takto utěsněný, je dobré ještě po vaření místnost krátce a intenzivně vyvětrat.

Sledujte výkon i hlučnost
Hlučnost a výkon digestoře se uvádí v určitém rozpětí. Před plánovaným nákupem digestoře je dobré navštívit specializovaná studia s vyškolenými prodejci. Výrobci totiž velmi často uvádějí nejvyšší stupeň výkonnosti odsavače. Ten však využijeme jen výjimečně, mnohem častěji zapínáme odsavač na první nebo druhý výkonnostní stupeň, ten by nás měl zajímat především. S prodejcem se poraďte, jestli střední výkon stačí na odsátí vámi požadovaného prostoru. Pokud si totiž koupíte málo výkonnou digestoř a budete ji pak zapínat na vyšší stupeň, zvýšíte nejen spotřebu elektrické energie, ale i hlučnost, o snížení životnosti motoru ani nemluvě.

Komínové a ty další
Největší oblibě se stále ještě těší komínové digestoře, i když do malých kuchyní se příliš nehodí. Vyniknou zejména ve větších prostorech, kde se dobře vyjímají i odsavače ostrůvkové. Nevýhodou ostrůvkových odsavačů je jejich velká hmotnost, která se pohybuje od 30 do 50 kg. Pokud se pro ně rozhodnete, zjistěte předem, zda strop digestoř unese.

Externí ventilační jednotka
Jste-li citliví na sebemenší hluk, zvolte digestoř s externí ventilační jednotkou. Tyto odsavače jsou nejen mimořádně tiché, ale disponují i výkonem, který se pohybuje kolem 1.000 m3/h. Externí jednotku můžete umístit buď na odlehlém místě v interiéru - v komoře, na půdě, nebo zcela mimo objekt, vhodné místo je třeba na fasádě nebo na střeše. K tomuto způsobu odsávání se však pořizuje speciální digestoř bez motoru, ve které je umístěna elektronika a ovladače k regulaci výkonu motoru.

Zpětná klapka
Vzduchotechnické potrubí by mělo být opatřeno zpětnou klapkou. Pokud tomu tak není, mohou se zplodiny vracet zpět do místnosti a v zimních měsících vám bude potrubím táhnout do bytu.

-jop-
Foto: Fagor, Mora, Whirlpool, archiv

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.