Vypadá jako rajče, ale nevoní tak a už vůbec tak nechutná. Není to zelenina, ale ovoce – exotické ovoce z ovocného opadavého stromu tomelu japonského známé především jako kaki. Má jasně oranžovou barvu, dorůstá cca 5 – 8 cm a právě na podzim nastává jeho čas. Tak proč ho neokusit… Nebojte se a ochutnejte Ovoce, které u nás stále spíše neznáme, než známe, s nástupem podzimu vtrhlo i do našich obchodů (některých, ale obvykle je k sehnání v supermarketech). Necháte-li se zlákat tímto původem korejským ovocem, pak si vyberte jen to opravdu zralé. Nezralé nechutná dobře, pro vyšší obsah tříslovin má trpkou, až svíravou chuť. Zralé naopak chuť sladkou. Zralost poznáte po hmatu Opravdu zralé a pro konzumaci vhodné kaki je hodně měkké, až rozměklé. Často je mylně považované kaki měkké konzistence za špatné a nevhodné pro konzumaci. Mnohdy si tedy kupující raději vybere tvrdší. Chyba! Pusa se mu trpkostí, hned po první ochutnávce, sevře a zkroutí do paragrafu a pravděpodobně již nebude mít zájem toto ovoce více zkoušet. Naopak ten, který zvolí to opravdu měkké, často mylně pokládané za zkažené, zvolí správně. Ten pozná, jak slaďounké a lahodné kaki je. Jsou-li k dostání jen plody nezralé – tvrdé, není třeba se hned tohoto ovoce vzdávat. Kaki při pokojové teplotě bez problémů dozraje. Pokud by i po dozrání mělo svíravou chuť, může mu od ní odpomoci lehké namrznutí – jen chvilka v mrazničce a svíravá chuť bude pryč. U některých odrůd v důsledku toho, že byly sklizeny hodně brzy před dozráním, je možné, že se svíravé chuti nezbaví ani po tomto. Každopádně se tím ale nežádoucí trpká chuť zjemní.

Co a jak jíst Z plodů kaki se vyjídá dužnina. Tužší slupka, která vypadá jako by byla z vosku, se nejí. Obvykle se toto ovoce jí čerstvé a jednoduše tak, že se plod rozřízne a dužnina vyjí lžičkou. Pro zmírnění sladké chuti ji lze před konzumací pokapat citrónem. Ve východní Asii, kde patří mezi nejoblíbenější ovoce, má vícero využití. Kaki se zde suší, lisuje nebo se z něho vaří džemy a povidla. Je možné ho použít i na přípravu omáček k masům, do ovocných salátů nebo k výrobě nejrůznějších desertů. Přinášíme na jeden z nich tip: Budeme potřebovat kaki, pro 4 osoby 4 plody, bílky ze dvou vajec, 100 g moučkového cukru, rum, strouhané oříšky, případně mandle na posypání. Z kaki se odstraní zbytky květů (stopka), důkladně se omyje, osuší a na špičce křížem nařízne tak, aby se plod rozevřel do hvězdy. Nařezané plody se narovnají do pekáčku a pokapou rumem. Na střed každé hvězdice se navrší sníh do tuha ušlehaný z bílků a cukru a dají se zapéci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečou se tak dlouho, dokud se sníh nezbarví do zlatohněda (cca 4 - 7 minut). Po zapečení se povrch posype strouhanými ořechy a může se podávat. Nejen chutné, ale i výživné Cukry (až 20 %), draslík, hořčík, vitamín C a nezanedbatelné množství vody (více než 66 %). Toto vše kaki obsahuje. Necháte-li se tedy tímto ovocem zlákat, nejen že si pochutnáte, ale zároveň i svému tělu dodáte nemalé množství výživných látek a vitamínů.

-td-Foto: Archiv In