Co ukáže naši postarší kuchyni v novém světle a co ji doslova i v přeneseném slova smyslu přímo rozsvítí? Je to správně vybrané osvětlení. Tyto slovní obraty jasně ukazují, jak je potřebné umělé osvětlení a co všechno dokáže. I obyčejná kuchyně, nově nasvícená, náhle vypadá dokonale. Světlo je jedním z nejdůležitějších prostředků k vytvoření atmosféry a v kuchyni je navíc nutné i k vaření: pracovní část kuchyně potřebuje osvětlení maximálně účelné a dostatečné (aby byla polévka bez vlasů a ham&eggs bez skořápek, když zvolíme trochu brutální příklady).

V dnešní době je na vysoké úrovni nejen moderní design, ale také technika – takže můžeme vybírat z mnoha typů světel. Osvětlení bychom přitom měli vždycky posuzovat ze tří základních hledisek: je to funkční design, elegantní tvar a dobré světelné vlastnosti. Ani jeden bod by se neměl podcenit. To neplatí samozřejmě jenom pro kuchyni, ale protože máme velké obytné prostory, kde je vidět odevšud a zároveň všude – je to důležité právě tady.

Zdroje světla a typy osvětleníVedle klasické žárovky se v kuchyňském prostoru využívá LED dioda a zářivka. Úsporné žárovky jsou výhodné tam, kde svítíme kontinuálně, celý večer. Aby se jejich efekt využil, potřebují svítit dlouho a nepřetržitě. Tam, kde při běžném provozu neustále rozsvěcíme a zase zhasínáme (jako ve spíži), je vhodnější žárovka klasická.

Osvětlení vhodné do kuchyně se rozšířilo v dnešní době na všechny možné dostupné typy. Už to není jenom centrální lustr a malá zářivka nad dřezem. Místo klasických lustrů se více využívá světel přisazených ke stropu. A to buď jednotlivých bodových svítidel, ale i různě dlouhých světelných ramp a lišt.

Do kuchyní a zejména jídelních koutů už ale pronikají také další typy svítidel – například vysoké stojací lampy (stojí na podlaze), které lze přenášet podle potřeby, a dále lampy stolní, které prosvěcují jídelní stůl ze strany, když je třeba postavíme na nízký příborník.

-ag-Foto: Artemide