Co je ze zeleniny právě teď na trhu levné, zralé a dobré? Jak kdy a jak co. Najdeme skvělé košaté a lákavé hlávkové saláty všech druhů, anebo také listové saláty napůl zvadlé. Při nákupu si proto dáme na čas a zaměříme se na kvalitu. Okurky bereme jen ty, které nemají konce ani trochu naměklé. Rajčata mohou mít i světlejší barvu, ale rozhodně lze doporučit řídit se u nich i podle vůně. Málokoho vidíme v obchodě čichat k rajčatům – ale zkuste to a uvidíte, ucítíte totiž velké rozdíly v nabídce. Samozřejmě třeba pořádný salát „caprese“ s mozzarellou se dá udělat lépe z těch voňavých rajských jablíček.

Také jiná listová zelenina – špenát nebo polníček, by měla projít při nákupu naší důkladnou kontrolou (už jen proto, že je dost drahá). Je samozřejmé, že se zdaleka vyhneme jakékoliv vykrajované nebo jinak podezřelé zelenině. Když se nám podařilo nakoupit v dobré kvalitě, pustíme se třeba do nějakého rychlého salátu. Máme doma dobrý balzamikový ocet i kvalitní olivový olej, mořskou sůl a fungující mlýnek na pepř, takže nic nestojí v cestě přípravě nějaké té čerstvé pochoutky.

Jedním z nejrychlejších salátů jsou nakrájená vyzrálá masitá rajčata, posypaná parmezánem, bazalkovými lístky, osolená a případně opepřená. Anebo již zmíněný klasický salát caprese, kdy po obvodu bílého talíře střídavě klademe plátky rajčat a mozzarelly. A pak už jenom bazalkové lístky, olej a sůl.

Sytější salát vytvoříme smícháním nasekaných vařených vajíček, jemně krájeného červeného zelí (které jsme tři minuty povařili a nechali vystydnout), nahrubo nastrouhané mrkve, okurky, špenátových nebo polníčkových listů, rukoly, šalotky, lžíce jogurtu, olivového oleje, balzamikového octa, soli a pepře. Předností tohoto salátu je, že je variabilní a bez obav můžeme některou složku vynechat (třeba mrkev, cibulku nebo listovou zeleninu).

V pár vteřinách je hotový salát z nahrubo nastrouhané okurky, mrkve a nakrájeného čínského zelí. K tomu jogurt s česnekem, bazalka a olivový olej, pár kapek vinného octa, sůl a čerstvě mletý zelený pepř – a je to.

-ag-Foto: Archiv In