Podzim je tady, teploty jdou nenápadně, ale stále dolů - a naše tělo navyklé velmi příjemným teplotám je trošku v nepohodlí. Zkontrolovat bychom měli kromě nějakého toho protažení těla zase jednou i svůj jídelníček. Zelenina a ovoce by neměly klesat pod doporučené denní množství. Nemusíme moc utrácet ani přemýšlet – zkuste někdy sáhnout po věcech od písmene Ř – třeba po ředkvi nebo červené řepě.

Červená řepaV české kuchyni určitě nedoceněná zelenina. Najdeme ji v každém obchodě naloženou. Ve skleničkách je úhledně nakrájená nebo nás lákají celé miniaturní bulvy. Ale podívat bychom se měli i do oddělení zeleniny, do bedniček s řepou syrovou. Nemusí se totiž jenom zdaleka nakládat do octového láku s fenyklem, ale i vařit nebo péct. Saláty z červené řepy najdeme ve vegetariánských restauracích. Řepa je tu i součástí hlavních chodů, často ve spojení s bramborem nebo třeba luštěninami. Zkusit to můžeme i doma.

Brambory dobře očištěné nakrájíme se slupkou nebo bez ní na čtvrtiny nebo osminky – podle velikosti. Totéž uděláme s červenou řepou. Osolíme a posypeme kořením (např. kořením na americké brambory, čubricou nebo oreganem). Upečeme. Nasládlou chutí pečené řepy budeme překvapeni.

Z brambor a červené řepy (tentokrát obojí uvaříme a necháme vystydnout) uděláme i zajímavý salát. Nakrájíme, smícháme v míse, osolíme, dokořeníme – třeba koriandrem, libečkem, nebo přidáme lístky polníčku či špenátu.

Černá ředkev, bílá ředkevNa ředkve se odedávna pějí přímo ódy – tedy na jejich zdravotní prospěšnost. Chleba s tvarohem a bílou ředkví je podle některých lidí receptem na zdraví a také pochoutkou, i když trochu ostřejší.

Nejen na jaře je třeba pročistit organismus – posílit vnitřní orgány je vhodné právě teď – na prahu přicházejícího podzimu. K tomu je dobrá zase černá ředkev – její šťáva posiluje funkci jater. Čteme o ní i další pozoruhodné věci: stimuluje tvorbu žluči, napomáhá trávení tuků, rozpouští žlučové kameny, upravuje trávicí těžkosti (když se přejíme, nemusíme tedy nutně sáhnout po tabletce, ale po tomto přírodním léku). V obchodě se s ní ale nesetkáme – z mnoha odrůd se používá k těmto léčebným účelům jen druh jediný – a z toho ještě jenom šťáva. Takže výtažek z černé ředkve hledejme v lékárnách.

A nakonec jsou tu červené ředkvičky. Výborně doplní dobrý čerstvý chléb namazaný pravým máslem. Je to obyčejná, polozapomenutá, ale o to lepší svačinka nebo lehká večeře. Ředkvičky podušené na másle nečekaně zpestří těstoviny, čočku, ale i triviální míchaná vajíčka.

-ag-Foto: Archiv In