Slovo vinotéka má hned několik významů. Je to specializovaná prodejna vína, kde si nejen víno koupíme, ale od odborníků se o něm i leccos dozvíme. Za druhé je vinotéka chápána jako sbírka vína – naše domácí sbírka lahví, kterou opečováváme, pečlivě uchováváme v optimálních podmínkách a podle míry slavnostnosti té které chvíle otevíráme tu správnou lahev.

Třetí význam tohoto slova je průmyslový výrobek – pod tímto názvem koupíme speciální skříň s nastavitelnou teplotou i vlhkostí. Vinotéka tak patří vedle chladicích vitrín mezi chladírenské stroje.

Pokud si ji pořídíme, víno bude uloženo v optimálních podmínkách. Od ceny kolem 5.000 korun můžeme mít malou prosklenou skříň o velikosti menší chladničky, s objemem asi 120 litrů. Vejde se do ní asi 40 litrových lahví. Za podobnou cenu můžeme koupit vinotéku padesátilitrovou, jednoduchou, ale zcela postačující. Pořídit si můžeme i vinotéku vysokou skoro až do stropu – ty největší, asi za 60 tisíc korun, mají objem kolem 400 litrů.

Cena se neodvíjí pouze od objemu - můžeme mít 120litrovou vinotéku za 8.000 korun, ale také 80litrovou za 12.000 korun, a to naznačuje, že ve hře je vybavení a vzhled.

Je tu veškerá technika, na jakou jsme zvyklí u chladničky a samozřejmě i něco navíc: nízká hlučnost, automatické odmrazování, senzory, zobrazování výše vlhkosti, automatické odstraňování zápachu, nastavitelné nožky, zaměnitelné otevírání dveří…

Dvířka (u vyšších typů dveře) jsou vyrobeny z tvrzeného skla, také je důležitý UV filtr ve skleněných výplních dveří (nebo je sklo hodně tmavé).

Samozřejmostí je vnitřní (někdy neonové) osvětlení – do plné vinotéky je i hezký pohled. Důležitá funkce je zvukový signál při náhodném otevření dveří. Vinotéky mají rozpětí nastavení teploty asi od +3 do +18 °C, ale i výše.

Exteriér vinoték je podobný – liší se většinou pouze tím, zda jsou dvířka celoskleněná a mají pouze úzký rámeček z kovu, nebo je ze stran dvířek kovu více. Jsou vinotéky s kovovým vzhledem i uvnitř, jakoby „techno“ – stříbrný rám dveří, černý vnitřek, s vlnitými drátěnými poličkami. Nebo mají naopak teplejší vzhled – uvnitř jsou v několika patrech dřevěné, vlnitě vyřezávané poličky.

-ag-Foto: Archiv In, Bosch, Whirlpool, Baumatic